USSCG nezadovoljna poštovanjem prava na slobodne dane

"Rezultati su poražavajući za zaposlene, ali i za državu, pogotovo ako ona pledira da bude pravna, pravedna i odgovorna."
131 pregleda 4 komentar(a)
Fabrika elektroda, Aleksa Marojević, Foto: Svetlana Mandić
Fabrika elektroda, Aleksa Marojević, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 24.01.2015. 13:55h

Unija slobodnih sindikata (USSCG) izuzetno je nezadovoljna nivoom poštovanja prava zaposlenih na slobodne dane u vrijeme državnih i vjerskuh praznika, saopštio je koordinator regionalnih povjereništava pri toj sindikalnoj organizaciji, Aleksa Marojević.

"Prava zaposlenih na neradne dane u vrijeme posljednjih novogodišnjih praznika poštovana su, uglavnom, na nivou onoga što je, nažalost, postalo praksa i pravilo ponašanja poslodavaca u Crnoj Gori", kazao je Marojević agenciji Mina-business.

On je dodao da postoje određene razlike od grada do grada, ali da su to nijanse koje u krajnjem ne mogu promijeniti lošu ocjenu. Praznovali su, prema njegovim riječima, zaposleni u nauci, obrazovanju, organima državne uprave, lokalnim upravama i bankama, dok je to omogućeno veoma malom broju zaposlenih u trgovinskim i zanatskim radnjama i to najčešće samo prvi dan praznika.

"Trebalo bi uložiti veliki napor da se pobroje oni koji su poštovali zakon, a priroda posla im ne nameće potrebu da rade u vrijeme praznika. Veliki problem predstavljaju trgovinski lanci u kojima su zaposleni u velikoj mjeri obespravljeni", naveo je Marojević.

On je podsjetio da aktivisti USSCG godinama u vrijeme državnih i drugih praznika rade monitoring poštovanja prava zaposlenih na slobodne dane, ukoliko tehnologija rada i priroda djelatnosti ne zahtijeva neprekidan rad.

"Rezultati su poražavajući za zaposlene, ali i za državu, pogotovo ako ona pledira da bude pravna, pravedna i odgovorna. Najveći broj poslodavaca radi, kao da nije praznik. Pošto se državni i drugi praznici praznuju dva dana, dio poslodavaca prekine rad prvog prazničnog dana, dok drugog radi bez problema", saopštio je Marojević.

USSCG je, prema njegovim riječima, uspjela da u Opštem kolektivnom ugovoru utvdri jasnu i nedvosmislenu normu koja obavezuje poslodavce da zaposlenima koji su radno angažovani u vrijeme državnih, drugih i vjerskih praznika isplate dvije i po dnevnice po radnom danu.

"Smatrali smo da će tom obavezom poslodavcima rad za praznika biti skup i da će oni koji zbog prirode posla ne moraju da rade omogućiti zaposlenima da praznuju. Međutim, to se nije desilo, jer najveći broj poslodavaca zaposlenima obračunava zarade na istom nivou bez obzira da li rade 22 ili 30 dana u mjesecu", kazao je Marojević.

Marojević je podsjetio da su poslodavci dužni da onima koji rade obračunaju dvije i po dnevnice za dane rada u vrijeme vjerskog praznika. On je naveo i da u Inspekciji rada tvrde da nijesu nadležni da prate poštovanje i primjenu Zakona o državnim i drugim praznicima

On je dodao da je u praksi izražena situacija da poslodavci ne obračunavaju uvećane zarade zaposlenima za rad u vrijeme državnih, drugih i vjerskih praznika.

USSCG je, kako tvrdi Marojević, prilikom svakog monitoringa pozivala zaposlene da joj prijave poslodavce koji krše njihova prava, garantujući im diskreciju, uz preuzimanje obaveze da dalje vodi aktivnosti prema nadležnim organima.

"Opšta nesigurnost radnog mjesta, strah koji je prisutan sa razlogom i u velikoj mjeri izražen mobing, prosto su paralisali zaposlene i oni se ne suprotstavljaju takvom stanju, otvarajući prostor za novo obespravljivanje", naveo je Marojević.

On je rekao da su u USSCG svjesni činjenice da će, bez aktivnijeg učešća i pomoći zaposlenih, koji bi na taj način najbolje pomogli sebi, uz već izraženi, negativni odnos države, promjena stanja biti veoma teška i trajaće nedopustivo dugo.

Marojević je podsjetio da je USSCG, nakon utvrđivanja činjenica na terenu i pravnih praznina koje su pratile Zakon o državnim i drugim praznicima, inicirala njegovu izmjenu.

Predložene izmjene su usvojene krajem jula prošle godine, a novim rješenjima je definisana obaveza Ministarstva ekonomije da izdaje odobrenja za rad u vrijeme državnih i drugih praznika. Utvrđena je nadležnost Inspekcije rada da obavlja nadzor nad primjenom Zakona i definisane kazne za prekršioce, koje se kreću do 20 hiljada eura.

"Na taj način su stvorene neophodne pretpostavke za promijenu lošeg stanja", kazao je Marojević.

Iz USSCG su saopštili da je Ministarstvo ekonomije imalo obavezu da u roku od 60 dana od stupanja na snagu Zakona donese Pravilnik o kriterijumima i uslovima za dobijanje odobrenja za rad u vrijeme praznika.

"Ministarstvo još neće da donese Pravilnik, nastojeći da održi postojeće stanje, koje je profitabilno za poslodavce, protivustavno, protivzakonito i nepošteno prema zaposlenima i svijetu rada", rekao je Marojević.

On smatra da je, takvim postupanjem, izvršna vlast jasno poručila da neće poštovati zakon i to u vrijeme kad su svima “puna usta” hvale o Crnoj Gori kao pravnoj državi.

"Naša obraćanja predsjedniku Skupštine, Ranku Krivokapiću, ostala su bez odgovora, čime zakonodavna vlast poručuje da je ta situacija i problem ne interesuje. USSCG se krajem prošle godine obratila i Međunarodnoj organizaciji rada (MOR), od koje smo tražili pomoć da se zakon stavi u funkciju", naveo je Marojević.

On je saopštio da je situacija drugačija kada su u pitanju vjerski praznici i da je teže pratiti, jer poslodavci nijesu dužni da prekinu rad. Oni, međutim, imaju obavezu da omoguće zaposlenima svetkovanje vjerskih praznika, ukoliko im to traže u propisanom roku i pisanim zahtjevom.

Marojević je podsjetio da su poslodavci dužni da onima koji rade obračunaju dvije i po dnevnice za dane rada u vrijeme vjerskog praznika. On je naveo i da u Inspekciji rada tvrde da nijesu nadležni da prate poštovanje i primjenu Zakona o državnim i drugim praznicima.

"To i ne čudi, ako imamo poruku iz Vlade, upućenu preko ponašanja Ministarstva ekonomije, da novi Zakon ne želi da staviti u funkciju", rekao je Marojević.

On je dodao da Inspekcija kontroliše poštovanje obračuna zarada za rad u vrijeme praznika, ali kod izuzetno malog broja poslodavaca, dok ostale namjerno amnestira od protivzakonitog postupanja.

"Imajući u vidu visok nivo kršenja prava zaposlenih, prosto je neshvatljivo koliko se mali broj zaposlenih obrati sindikatu za pomoć", zaključio je Marojević.

Bonus video: