Stanković: Razmotrićemo pokretanje postupka ukoliko ima novih dokaza

54 pregleda 9 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.01.2015. 20:27h

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković potvrdio je da se sastao sa porodicama stradalih i preživjelima željezniče nezgode na Bioču, poručujući da će razmotriti pokretanje novog postupka ukoliko zaista postoje novi dokazi.

Danas je obilježeno devet godina od nesreće na Bioču u kojoj je poginulo 47, a povrijeđeno preko 200 ljudi. Za nesreću je odgovarao samo mašinovođa Slobodan Drobnjak, dok je 11 zaposlenih na Željeznici oslobođeno optužbi.

Članovi porodica stradalih i preživjeli putnici te nezgode danas su u 11 sati i 55 minuta položili cvijeće na spomenik žrtvama i pozvali da se otkrije istina o nesreći, poručujući da ih najviše boli to što za stradanje njihovih najbližih, kako smatraju, odgovorni nijesu kažnjeni.

"Vrijeme je stalo za nas", kazao je Goran Vojinović iz nevladine organizacije Voz neprebola, prenose mediji.

"Tražim od onih koji su vodili sudski proces, okrivljene i sve one koji su vezani za željezničku nesreću na Bioču da nam odgovore zašto ćute devet godina", poručio je Vojinović.

Predstavnici NVO Voz neprebola sastali su se sa Stankovićem, što je on potvrdio danas u parlamentu.

"Prije neki dan sam se sastao sa predstavnicima putnika i porodica stradalih i rekao sam im da će, ukoliko postoje neke nove činjenice i dokazi koji bi ukazivali da je neko lice učinilo krivično djelo u vezi ove nezgode, da će Tužilaštvo to svakako razmotriti", poručio je Stanković, prenosi TV Vijesti.

Tragedija se dogodila kada je lokalni elektromotorni voz, koji je saobraćao od Bijelog Polja do Podgorice i Bara, u blizini mjesta Bioče na izlasku iz tunela iskliznuo iz šina i sva četiri vagona se survala u provaliju.

Ministar pomorstva i saobraćaja Andrija Lompar, nakon željetničke nesreće, podnio je ostavku na tu funkciju zbog, kako je rekao, objektivne odgovornosti za taj događaj.

Predstavnici nevladine organizacije Voz neprebola 2006. zatražili su da ih prime predsjednici države i parlamenta, Filip Vujanović i Ranko Krivokapić, kako bi pomogli da se utvrdi istina o željezničkoj nesreći na Bioču.

Bonus video: