Mijajlović nezakonito reizabran na čelo RCUD-a

“Vijesti” posjeduju zapisnik sa te sjednice koji potvrđuje da tada nije bilo kvoruma, jer su sjednici prisustvovala samo tri od sedam članova
130 pregleda 16 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.01.2015. 19:58h

Direktor JU “Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, pružanje pomoći, spašavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele Veselin Mijajlović nelegalno je reizabran na tu funkciju 2012. godine.

Bivšeg policajca, koji se na čelu RCUD nalazi od osnivanja 2002. godine, tada je izabrao zvanično nepostojeći i “krnji” Upravni odbor, kojem je mandat istekao četiri godine ranije.

Osnivajući RCUD 7. juna 2002. godine, Vlada je imenovala UO od sedam članova, da bi posljednje imenovanje svoja tri predstavnika u tom tijelu dala 11. marta 2004.

Po Statutu RCUD, članovi UO imenuju se, međutim, na period od četiri godine. Ipak, 9. juna 2012. godine, nelegalni UO, koji je tom prilikom umjesto sa sedam održao sjednicu kojoj su prisustvovala samo tri člana, imenovao je Mijajlovića.

“Vijesti” posjeduju zapisnik sa te sjednice koji potvrđuje da tada nije bilo kvoruma, jer su sjednici prisustvovala samo tri od sedam članova - predsjednik Dejan Bajić (nekadašnji savjetnik premijera Mila Đukanovića) i članovi Oto Jungwirth (predstavnik Hrvatskog centra za reminiranje) i sam izvršni direktor RCUD Veselin Mijajlović (kao predstavnik zaposlenih u toj JU).

“Upravni odbor je konstatovao da dosadašnji direktor Centra ispunjava konkursom tražene uslove, pa je shodno članu 6 Odluke Vlade o osnivanju Centra... jednoglasno donio odluku da se za direktora... imenuje Veselin Mijajlović“, piše u zapisniku.

Želio bi da rukovodi i novom firmom

Mijajlović očekuje da će ostati na čelu novoformiranog d.o.o. „Regionalni ronilački centar“ (RRC), koji Vlada namjerava da formira sa osnivačkim kapitalom od jednog eura.

On je kotorskom Skala radiju kazao da je RCUD „postao brend u jugoistočnoj Evropi“ i da, iako ta JU „nastoji da se transformiše u duhu domaćih i međunarodnih propisa”, on “ne vidi razloga za izmjenu izbora za rukovođenje”.

Nakon odluka Ustavnog suda, RCUD je izgubio i pravni osnov za postojanje i rad, a privredno društvo koje Vlada namjerava da osnuje imalo bi gotovo iste nadležnosti.

Bonus video: