Gačeviću i Leković uručena nagrada Oktoih

Oktoih je najveće priznanje za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda
1202 pregleda 1 komentar(a)
Leković i Gačević, Foto: Mps.gov.me
Leković i Gačević, Foto: Mps.gov.me
Ažurirano: 17.01.2019. 12:33h

Ministar prosvjete Damir Šehović uručio je danas državnu nagradu Oktoih redovnom profesoru Muzičke akademije sa Cetinja Senadu Gačeviću i profesorici razredne nastave u Osnovnoj školi (OŠ) „Oktoih“, Slavici Leković.

Oktoih je najveće priznanje za izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, učeničkog i studentskog standarda.

Šehović kazao je da mreža oko 250 obrazovnih ustanova, nekoliko univerziteta, sa kojih izlazi konkurentan kadar i tekuća reforma koja insistira na trajnom i primjenjivom znanju su sadašnjost.

"Država čiji je dugoročni održivi i stabilni razvoj zasniva na ulaganju u obrazovanje je naša budućnost“, rekao je Šehović na svečanosti u Vili Gorica.

Prema njegovim riječima, duh koji prihvata i slavi prošlost, a gleda u budućnost prosvjetari moraju graditi kod djece.

"Ona su nadu u sopstveni napredak stavila u vaše ruke, pa čak i onda kada izgleda da imate posla sa manjkom motivacije u učionici, slabljenjem zainteresovanosti, volje ili poznavanja materije, znajte da baš u tim situacijama trebate da budete pokretač, motivator i izvor želje za znanjem“, rekao je Šehović.

Kako je rekao, prosvjetni radnici grade ne samo znalce već i čovjeka.

"Nijeste tu samo da prenesete informaciju već prije svega da im usadite želju za znanjem. Nijeste tu da samo očekujete da svaki đak bude disciplinovan u zaokruživanju svog obrazovanja, već da mu pomognete da se disciplinuje“, naveo je Šehović.

On je rekao da granica davanja nastavnika/učitelja ne zavisi od minimuma radnog procesa ili trajanja jednog školskog časa i nije motivisano velikim priznanjima.

"Oni tako rade jer ne umiju drugačije“, rekao je Šehović i dodao da svi u obrazovanju moraju učiti čitavog života – učiti o sebi i sopstvenim mogućnostima, željama i slabostima, đacima i njihovim željama, stremljenjima, nesigurnostima i strahovima.

Iako nagrade nijesu cilj prosvjetnih radnika, kako je istakao Šehović, država nađe način da kaže „Hvala“.

Prema njegovim riječima, nagrada Oktoih,ali i uspostavljanje Fonda za kvalitet i talente, iz kojeg je nedavno dodijeljeno 500 nagrada najboljima u obrzovanju, su poruka da su zahvalni što ljudi znanje čine dostupnim i prijemčivim svakom djetetu i mladom čovjeku.

Ministar je kazao da čine sve da svakom djetetu, nezavisno od materijalnog ili bilo kog drugog statusa u društvu, omoguće jednake šanse da svoj život učine velikim na svoj način.

"Nećemo da dozvolimo nepravdu prema djeci koja od nas očekuju da ih na sopstevnom primjeru naučimo pravednosti, niti želimo barijere prema đacima i studentima koji očekuju da im otvorimo mogućnosti“, rekao je Šehović.

Kako je naveo, prosvjetari će na svakom djetetu ostaviti trag.

"Đaci i studenti će vašim tragovima nastaviti ka svojim sjutrašnjim saradnicima, prijateljima i djeci, prenijeće im baš te vrijednosti na kojima ste vi insistirali i koje ste i sami pokazivali. I tako ste baš vi postali vječni kao što je Crna Gora“, poručio je Šehović.

Predsjednica žirija Zoja Bojanić Lalović rekla je da nagrada Oktoih, ustanovljena za doprinos unaprjeđenu vaspitno - obrazovnog rada, podrška svima koji imaju viziju i razumiju značaj prosvjetiteljske misije.

Prema njenim riječima, priča o Oktoihu je priča o znanju, knjizi, obrazovanju, a nagrada je potvrda da se prepoznaju oni koji tu vrstu moći promovišu među mladima.

Bojanić Lalović je kazala da je žiri, i pored teškog zadatka, odlučio da nagradu dodijeli onima koji u „direktnoj komunikaciji sa mladim ljudima udaraju temelje i dobroj ustanovi i sistemu uopšte“.

Kako je navela, nastavnik svojom obrazovnom, ali i vaspitnom funkcijom, doprinosi izgradnji pozitivnih stavova kod učenika, on ga priprema za društveni zivot, pa je za kvalitetnu školu i širu društvenu zajednicu.

"Uz podršku vrijednih prosvjetnih radnika stasavaju generacije na kojima će počivati budućnost Crne Gore“, istakla je Bojanić Lalović.

Leković se, u svoje i ime Gačevića, zahvalila što im je ukazana čast da ovog puta upravo oni, pored toliko dobrih učitelja, profesora, pedagoga budu dobitnici Oktoiha, najvećeg državnog priznanja u crnogorskom školstvu.

Ona je kazala da je ponosna na generacije njenih učenika koji su doprinjeli da dobije priznanje .

Kako je istakla Leković, znanje je moć, ali je moć znati to znanje pruziti drugome.

"Samo ako ga pravovremeno, stručno i na valjan i ljudski način usmjeravamo, znanje će širiti granice ljudskog duha. Oplemeniće našu misao i graditi sigurne puteve i za učenika, nacunika i za umjebika. Za svakog ko ne želi da svoju sudbinu prepusti igri slučaja“, navela je Leković.

Prema njenim riječima, misija učitelja je izazovnija i odgovornija, ali istovremeno i veličenstvenija od drugih, iz razloga što stvara, njeguje i drži na okupu prave vrijednosti jednog društva.

Napredak svakog društva, smatra Leković, mjeri se stepenom poštovanja i načina vrjednovanja prosvjetne struke.

Leković je kazala da to što je u Crnoj Gori mnogo više zaslužnih učitelja i profesora nego nagrada, samo „znak da na njih možemo biti ponosni“.

"Zbog toga i svjetlost Oktoiha sija mnogo jače nego što možem pretpostviti. Sija i za njiv i zbog njih, a ne samo za dobitnike“, zaključila je Leković.

Bonus video: