Delegacija EU: Važna uloga medija u zaštiti slobode izražavanja

Iz Delegacije je ocijenjenjeno da kvalitetniji, odgovorniji i tačniji mediji podrazumijevaju i bolju komunikaciju na temu pristupnih pregovora
0 komentar(a)
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Novine, mediji, vremeplov, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.01.2015. 12:44h

Slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji imaju važnu ulogu u promovisanju i zaštiti slobode mišljenja i izražavanja, kao i drugih temeljnih prava, poručeno je iz Delegacije Evropske unije u Podgorici, povodom Dana novinara.

Iz Delegacije je ocijenjenjeno da kvalitetniji, odgovorniji i tačniji mediji podrazumijevaju i bolju komunikaciju na temu pristupnih pregovora.

„Nepristrasnost i različitost mišljenja, kao i svijest o potrebi da se zaštite temeljna prava pojedinaca, predstavljaju neke od ključnih aspekata novinarskog rada – rada bez kojeg je demokratsko društvo nezamislivo“, kaže se u saopštenju.

Kroz samoregulaciju, navode iz Delegacije, mediji prihvataju svoj dio odgovornosti za kvalitet javnog diskursa.

„Delegacija Evropske unije koristi ovu priliku da se zahvali novinarima Crne Gore na saradnji i da im poželi uspjeh u daljem radu“, zaključuje se u saopštenju.

SNP: Poslenicima javne riječi dodijeliti status službenih lica

Od velikog je značaja slobodno novinarstvo preko kojeg se odslikavaju ukupne građanske slobode svake zemlje. Sloboda medija, objektivno i nezavisno informisanje, za SNP predstavljaju jednu od okosnica građanskog društva, ističe se u čestitki te partije povodom Dana novinara Crne Gore.

SNP podsjeća da bi za naše društvo itekako bila značajna ideja i mogućnost koju smo ranije inicirali, da se poslenicima javne riječi dodijeli status službenih lica. Na taj način bi se spriječilo da novinari budu meta nezadovoljnika bilo koje vrste. Put do istine nije lak a u Crnoj Gori se još od davnina za riječ uvijek davalo mnogo, nekad i najviše. Jedan od onih koji je za riječ dao svoj život je i Duško Jovanović, čiji lik i djelo predstavljaju simbol slobodnog i hrabrog novinarstva i na to uvijek treba podsjećati kako se nikad više ne bi ponovilo”, kazali su u SNP-u.

OnI su pozvali sva novinarska udruženja i sve slobodne novinare, da zajedno još jednom zatraže od državnih organa punu istinu o ubistvu Duška Jovanovića, odnosno ko je nalogodavac i za čiji interes je ubijen glavni i odgovorni urednika lista Dan i poslanik u Skupštini Crne Gore.

Sudije i novinari zajedno do istine

Sudije i novinari jednako tragaju za istinom i teže ka svojoj nezavisnosti, poštovanju zakona i očuvanju pravde, poručili su iz Udruženja sudija Crne Gore, čestitajući Dan novinara. Kako su naveli iz Udruženja, potrebna je saradnja između te dvije profesije i zajednički napor da se prevaziđu razilaženja nastala kao posljedica nerazumijevanja.

“Novinarska profesija je poziv za koji su potrebni izuzetno znanje i hrabrost, i kao takva predstavlja jedan od polaznih osnova za određivanje jednog društva kao demokratskog i modernog”, saopštila je predsjednica Udruženja, Hasnija Simonović.

Kako je navela, u procesu usvajanja mnogih praksi i standarda koji zahtijevaju visoki stepen otvorenosti i transparentnosti, novinari se suočavaju sa brojnim problemima i izazovima.

“Međutim, uvjerena sam da oni u ovim preprekama vide snagu za boljim i upornijim radom što je svakako ispravno i pohvalno”, dodala je Simonović. Iz Udruženja je poručeno da rizik i odgovornost medijskih radnika najbolje razumiju sudije. “Još jednom Vam želim srećan jubilej i da istrajete u svom radu, i na taj način dragocjeno doprinesete napretku naše zemlje”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: