Pritisak na vlast obaveza medija

Izvršni urednik “Vijesti” Neđeljko Rudović ocijenio je da je Crna Gora suočena sa dugoročno opasnom odlukom glavnog političkog centra moći da protežira novinarski talog koji se bavi izmišljotinama i podmetanjima, radi pokušaja diskreditacije oponenata
52 pregleda 4 komentar(a)
protest novinara, Foto: Vesko Belojević
protest novinara, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 23.01.2015. 11:28h

Dan novinara Crne Gore obilježava se danas, ali medijski poslenici ocjenjuju da nema razloga za slavlje.

Zamjenik glavnog i odgovornog urednika lista “Dan” i predsjednik Komisije za istragu napada na novinare Nikola Marković upozorava da novinari obilježavaju svoj dan u atmosferi brojnih nerasvijetljenih napada i sudskih procesa: “Zato je obaveza medijske zajednice, kakva god ona bila, da svojim djelovanjem izvrši pritisak na vlast, kako bi se stvorili uslovi za što veću slobodu medija... Ograničena je raznim političkim, finansijskim i kriminalnim pritiscima”.

Marković smatra da će ova godina pokazati da li je država sposobna da rasvijetli bar neke od napada na novinare, ili će se bar konstatovati nedostatak političke volje da se tako nešto uradi: “Ovo je prilika da još jednom pozovem Vladu da raspiše nagrade za informacije koje bi dovele do rasvjetljavanja ne samo ubistva Duška Jovanovića, već i ostalih slučajeva, a nadležne u policiji i tužilaštvu da sarađuju sa Komisijom. Prošlo je deset godina od ubistva urednika 'Dana', godine od napada na Tufika Softića, Oliveru Lakić, redakciju 'Vijesti'... Rezultati skromni ili ih uopšte nema. Imajući sve to u vidu, u susret ovogodišnjem Danu novinara nemamo se čemu radovati, ali se imamo čemu nadati. Jer nezavisni mediji su nada da na še društvo jednog dana može postati slobodno i demokratsko”.

Izvršni urednik “Vijesti” Neđeljko Rudović ocijenio je da je Crna Gora suočena sa dugoročno opasnom odlukom glavnog političkog centra moći da protežira novinarski talog koji se bavi izmišljotinama i podmetanjima, radi pokušaja diskreditacije oponenata.

“Ali, Crna Gora i dalje ima nezavisne, profesionalne medije koji pred sobom imaju ključni cilj - javni interes i objavljivanje istine”, poručio je Rudović.

IZ Udruženja profesionalnih novinara Cetinja (UPNC) pozvali su kolege da hrabro i odlučno odbrane profesiju, a osnivače i vlasnike medija da radnicima poboljšaju radne i životne uslove.

Iz Građanske alijanse su ocijenili da bi trebalo napomenuti sve nadležne institucije da podrže razvoj profesije i da se garantuje sigurnost: “A istovremeno da pozove i same novinare da slijede najviše vrijednosti tradicije koju baštine i da teže usaglašavanju i ispunjavanju profesionalnih standarda”.

Povodom 144 godine od štampanja lista “Crnogorac”, čestitku je uputio premijer Milo Đukanović: “Vlada će nastaviti predan rad na afirmaciji medijskih sloboda i očuvanja ambijenta za objektivno izvještavanje crnogorskih građana o svim o aktulenim temama i procesima“.

Nagrada za životno djelo Gorici Milošević

Nagradu za životno djelo “Veljko Vlahović” Udruženja novinara Crne Gore za prošlu godinu dobila je novinarka Radija Crne Gore Gorica Milošević.

Prva godišnja nagrada pripala je novinarki “Dana” Ljiljani Čelebić, druga novinaru magazina Srpske novine Đorđu Brujiću, a treća dopisnici Radija Crne Gore sa Žabljaka Senki Popović. Nagradu za najbolju reportažu “Gojko Pušonjić”, prema odluci žirija, dobio je novinar Portala IN4S Goran Ćetković.

Bonus video: