Sveto Marović vratio đedovinu na Mrčevom polju

199 pregleda 35 komentar(a)
Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović
Mrčevo polje, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 23.01.2015. 06:30h

Među brojnim Grbljanima, koji su uspjeli da dokažu decenijsku nepravdu, i povrate svoju đedovinu na Mrčevom polju, su i potpredsjednik DPS Svetozar Marović i njegov rođeni brat Dragan Marović. Njima dvojici je vraćeno 1.380 kvadrata, od dijela velike imovine u Mrčevom polju koja im je oduzeta.

Na sajtu NVO „Jaz- Mrčevo polje“, krajem prošle godine objavljen je spisak svih do sada podnijetih zahtjeva, gotovo 200, brojnih grbaljskih porodica, koje traže povraćaj dva miliona kvadrata u zaleđu plaže Jaz.

Marovići su još krajem 2013. podnijeli zahtjeve za povraćaj ukupno 3.874 kvadrata, ali su na prvostepenoj, a potom i drugostepenoj instanci, dobili da im se povrati 1.363 kvadrata. NVO „JAZ-Mrčevo polje“, koja okuplja gotovo 600 Grbljana, već dugi niz godina vodi borbu za povraćaj imovine, objavila je na svome zvaničnom sjatu spisak svih onih koji su uspjeli da povrate imovinu, taksativno navodeći koliko je kojim zahtjevom traženo zemlje.

Svetozar Marović je i u svome imovinskom kartonu za 2014, objavljenom na sajtu Komisije za sprečavanje konflikta interesa, naveo da osim svoje imovine u Budvi i selu Krimovice, vodi postupak za povraćaj imovine u Mrčevom polju. Borba za povraćaj oko 2,2 miliona kvadrata zemlje u Mrčevom polju traje pune dvije decenije, a intenzivirana je prije šest godina, kada su mještani, vlasnici zemlje i brojni nasljednici, formirali NVO "Jaz-Mrčevo Polje", koja je počela pravnu borbu za prava 600 Grbljana.

Najveće poljoprivredno zemljište na ovom dijelu Jadrana, u zaleđu plaže Jaz, početkom šezdesetih godina prošlog vijeka oduzeto je vlasnicima, te formirano poljoprivredno dobro "Boka". Takav status zadržava do 1992. da bi nakon toga došlo do povraćaja zemlje u skladu sa važećim zakonom. Istina vlasništvo nad zemljom nije upisano u katastar u stvarnom obimu vlasništva, da bi se na tom zemljištu 1998. godine pod čudnim okolnostima uknjižilo preduzeće "Monte pranco Boka produkt" i "Boja komerc".

Uslijedila je žestoka pravna borba koju je vodila NVO.

Zakup zemljišta iza plaže Jaz

Opština Budva i NVO “Jaz – Mrčevo polje“, obnovile su ugovor o zakupu zemljišnog kompleksa u zaleđu plaže Jaz, na kome je izgrađen veliki koncertni plato i sportski tereni.

Ugovorom, koji je objavljen na sajtu NVO, Opština Budva se obavezuje da mjesečeno na račun NVO uplaćuje po 5.000 eura, što znači da je godišnji iznos 60 hiljada eura. Koncertni plato je prvo izgrađen za nastup legendarnog benda Roling stons, potom je nastupila Madona, sada je data za potrebe festivala Sea dance.

Bonus video: