Bar: Pokrenuta inicijativa za hitnu izgradnju skloništa za napuštene životinje

81 pregleda 1 komentar(a)
trovanje pasa u baru, Foto: Čitalac reporter
trovanje pasa u baru, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 22.01.2015. 19:04h

Nevladino udruženje za zaštitu životinja i prirode "Sunčani sat" iz Bara pokrenulo je inicijativu za hitnu izgradnju skloništa za napuštene životinje u tom gradu.

U toku je prikupljanje potpisa koje će predsjednica Udruženja Ljiljana Vulićević sa inicijativom podnijeti predsjedniku Opštine Bar Zoranu Srzentiću, predsjedniku SO Bar Osmanu Subašiću i Komisiji za evropske integracije u Crnoj Gori, prenosi portal jedro.me.

U obrazloženju peticije se navodi da Zakon o zaštiti dobrobiti životinja predviđa da sklonište za napuštene životinje (kućne ljubimce) "mogu osnivati privredna društva i preduzetnici, odnosno druga pravna lica na lokacijama na kojima smještaj životinja neće narušavati javni red i mir“…a da u slučaju da ne postoje tako izgrađena skloništa „njegovo osnivanje i rad finansira jedna ili više jedinica lokalne samouprave u skladu sa njihovim potrebama“, kao i da „sakupljanje napuštenih i izgubljenih životinja organizuju i finansiraju jedinice lokalne samouprave“.

"Takođe, u članu 55 je jasno precizirana obaveza naše opštine, kao i svih ostalih opština u Crnoj Gori, da obezbijede skloništa za životinje „u roku od dvije godine od dana stupanja na snagu ovog zakona“. S obzirom na to da je Zakon o zaštiti dobrobiti životinja stupio na snagu 2008.godine, rok za ispunjenje ove zakonske obaveze premašen je za pune četiri godine. Kako je problem sa napuštenim životinjama veoma izražen u našem gradu, jer smo svi mi svjedoci čopora pasa lutalica koji lutaju našim kvartovima, velikog broja goveda i konja na našim saobraćajnicama (posebno u Sutomoru), kao i brojna trovanja životinja na našoj teritoriji, neophodno je što prije pristupiti izgradnji skloništa za njihovo zbrinjavanje čime bi se ispoštovala zakonska obaveza i preduprijedile ekcesne situacije sa ovim životinjama koje bi mogle imati neželjene posljedice po mir i zdravlje naših sugrađana, a takođe i po život ovih napuštenih životinja . Jer, iako su te životinje napuštene one su zakonom zaštićene, a svi mi imamo zakonske obaveze za zaštitu dobrobiti životinja i odgovornost za sprovođenje ovog zakonskog propisa", navodi se u obrazloženju peticije.

Poptisnici peticije, naglašavaju u Udruženju, moraju biti građani Bara. Ako želite da podržite inicijativu, peticiju možete potpisati OVDJE.

Bonus video: