Đukanović: Vlada će nastaviti predan rad na afirmaciji medijskih sloboda

0 komentar(a)
novinari, Foto: Shutterstock.com
novinari, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.01.2015. 19:27h

Predsjednik Vlade Milo Đukanović uputio je, povodom 23. januara Dana novinara Crne Gore, čestitke svim novinarima u zemlji.

"Dan kada obilježavamo 144 godine od štampanja prvog lista "Crnogorac" prilika je da se podsjetimo crnogorske novinarske tradicije i značajnih imena koja su obilježila gotovo vijek ipo novinarske profesije u Crnoj Gori. Vjerujem, da nas takva tradicija obavezuje da i u današnjem, izazovnom vremenu, unaprjeđujemo standarde novinarstva u korak sa demokratskim kretanjima", navodi se u čestitki.

Premijer navodi da će "Vlada Crne Gore nastaviti predan rad na afirmaciji medijskih sloboda i očuvanja ambijenta za objektivno izvještavanje crnogorskih građana o svim o aktulenim temama i procesima".

"Uvaženi novinari, čuvajući temelje profesije, branite i temeljne vrijednosti crnogorskog društva, istinitost i čestitost izgovorenog i napisanog. Uvjeren da ćete u Crnoj Gori imati sve bolje uslove za bavljenje novinarskom pozivom, čestitam vam praznik i želim uspjeh u daljem radu", navodi se u čestitki Đukanovića.

Krivokapić: Profesionalno novinarstvo žila kucavica svake demokratije

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić uputio je svim novinarima u Crnoj Gori i onima koji su dopisnici van nje čestitku.

"Mala zemlja kao što je Crna Gora može opstati samo vjerom u pravdu i istinu. Da nema onih koji se bore za istinu, time i za pravdu, ne bi bilo ni pobjede nad nepravdom ni povratka Crne Gore u njen puni građanski, duhovni i pravni subjektivitet. Najteže je u životu išćerivati nepravdu i biti glasnik istine, posebno u vremenima kada to znači odricanje od lagodnosti življenja u sjenci populizma i nezamjeranja. Zato je slobodna javnost, profesionalno novinarstvo i časna riječ žila kucavica svake demokratije, društva zasnovanog na političkom sistemu u kojem je jedini vladar pravda", naveo je Krivokapić.

Vjeruje da će novinari imati dovoljno snage i profesionalnog žara da odgovore izazovima novog vremena.

"I sačuvate sebe i svoju profesiju od prolaznih tamnina. Samo tako ćemo biti društvo kuražnika – zajednica koja korača stazom evro-atlanstkih vrijednosti", naveo je Krivokapić.

GA: Novinari da slijede najviše vrijednosti tradicije koju baštine

Iz Građanske alijanse (GA) su povodom 23. januara - Dana novinara Crne Gore, iskoristili priliku da podsjete javnost da je ovo dan koji bi trebalo da napomene sve nadležne institucije da podrže razvoj ove profesije kao i da ulože dodatni napor da se garantuje sigurnost svim medijskim poslenicima.

"A istovremeno da pozove i same novinare da slijede najviše vrijednosti tradicije koju baštine i da teže usaglašavanju i ispunjavanju profesionalnih standarda. Mediji bi trebalo da promovišu kulturnu različitost i razumijevanje, demokratiju, te da odigraju jednu od glavnih uloga u složenim procesima uključivanja Crne Gore u Evropsku Uniju. Činjenica je da se mediji suočavaju sa brojnim izazovima na putu kritičkog promišljanja te i da su mnogi profesionalni izazovi pred njima. A kako bi istrajali u namjeri da prevaziđu ova iskušenja neophodna im je podrška kako pojedinaca tako i cijele zajednice", navodi se u saopštenju Građanske alijanse.

Bonus video: