Mržnja na grafitima: Na meti Albanci i LGBT osobe

Grafiti u strogom centru Podgorice pogrdnim imenom označava pripadnike LGBT zajednice i Albance
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.01.2015. 13:34h

LGBTIQ Socijalni Centar i LGBT Forum Progres podnijeli su krivičnu prijavu zbog uvredljivih grafita prema LGBT zajednici i albanskoj nacionalnoj manjini.

Grafiti u strogom centru Podgorice pogrdnim imenom označava pripadnike LGBT zajednice i Albance.

"Najoštrije osuđujemo govor mržnje putem uličnih grafita prema LGBT zajednici, vjerskim i nacionalnim manjinama ali i Pravoslavnoj Crkvi koji je u stalnom porastu od pokretanja javnog rada prve LGBT grupe u Crnoj Gori i javnog deklarisanja prve homoseksualne osobe (Zdravka Cimbaljevića).

Raniji gradonačelnik gospodin Miomir Mugoša, koji je imao i homofobnih istupa, ignorisao je sve inicijative "LGBT Foruma Progres" u vezi sa postojanjem I uklanjanjem društveno neosviješćenih grafita.

Korektno je istaći i podsjetiti da lokalne vlasti imaju drugačiji, neravnopravan, tretman prema govoru mržnje. Nakon zahtjeva Ambasade BiH u Podgorici brzo su uklonjeni, od strane ranijih gradskih vlasti Podgorice i Pljevalja, fašistički i šovinistički grafiti protiv Muslimana i Bošnjaka. Grafiti protiv LGBT zajednice godinama stoje i opstaju a LGBT organizacije, preko svojih aktivista, trude se, koliko mogu, da iste uklone ili preprave s pozitivnijim sadržajem", navodi se u saopštenju Elmira Đokovića iz LGBITIQ Socijalnog centra.

On je pohvalio aktuelnog gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića, kazavši da je pokazao senzibilitet za prava i slobode LGBT zajednice.

" Osim neposrednog učeśća na Povorci ponosa on je, još ranije, kao ministar prosvjete, podržao uključivanje čitavog seta mjera u vladinoj LGBT politici kako bi se putem obrazovanja unaprijedio kvalitet života LGBT osoba. Ponovo aktuelizujemo raniju inicijativu o donošenju zvanične odluke o obaveznoj upotrebi antigrafitnih boja i sredstava kako bi uklanjanje neprimjerenih grafita, bilo koje vrste, postalo brže i jeftinije", zaključuje Đoković.

Galerija

Bonus video: