VLADA UKIDA, PA OSNIVA CENTAR

Lazović čuva Mijajlovićev monopol

Odlukom o osnivanju, djelatnost RRC-a je i „vršenje hidrografsko-topografskog kartiranja“, čime se bavi Zavod za hidrometeorologiju, hidrografiju i seizmologiju. Predviđeno je i da se RRC, pored ostalog, finansira i sredstvima državnog budžeta
16 komentar(a)
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Veselin Mijajlović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2015. 18:05h

Vlada je odlučila da ukine “Regionalni centar za obuku ronilaca za podvodno deminiranje, traganje, spasavanje i kontrolu na moru“ (RCUD) iz Bijele i da formira privredno društvo „Regionalni ronilački centar“ (RRC) sa gotovo istovjetnom nadležnošću i djelatnošću.

RCUD je formiran 2002. godine, od kada ga vodi bivši policajac Veselin Mijajlović.

Ta javna ustanova za svoj rad nije odgovarala nijednom ministarstvu, a prije dvije godine Ustavni sud je proglasio neustavnom i nezakonitom Uredbu o vršenju podvodnih aktivnosti i time praktično ukinuo svaki pravni osnov za postojanje RCUD-a.

Od tada Mijajlović, kome je pripadala četvrtina zarade RCUD-a, pokušava da se „vrati u sedlo“ i da opet bude presudan faktor u ronilačkoj djelatnosti.

U tome ima podršku potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Vujice Lazovića (SDP) koji je 13. januara na zajedničku sjednicu Vladinih komisija došao sa predlogom Odluke o osnivanju RRC-a.

U članu 21 te odluke stoji da se njenim usvajanjem stavlja van snage odluka Vlade o osnivanju RCUD-a iz 2002, ali se više nigdje ne pominje kakva će biti sudbina vrijedne tehničke opreme RCUD-a, 20-ak zaposlenih i ko će preuzeti i namiriti neplaćene dugove.

Osnivački ulog Vlade za Ronilački centar je euro (ilustracija)

Prema Lazovićevom predlogu u koji su „Vijesti“ imale uvid, novoformirano “d.o.o. RRC” čiji je osnivač Vlada, sa osnivačkim ulogom od 1 euro, baviće se mnogim poslovima u vezi sa deminiranjem pod vodom, ali i nekim aktivnostima nesvojstvenim privrednom društvu.

Tako je predviđeno da to privredno društvo, između ostaloga, „predlaže i donosi akte iz oblasti podvodnih aktivnosti i razminiraja“, što je u nadležnosti Vlade i Skupštine.

Odlukom o osnivanju, djelatnost RRC-a je i „vršenje hidrografsko-topografskog kartiranja“, čime se bavi Zavod za hidrometeorologiju, hidrografiju i seizmologiju. Predviđeno je i da se RRC, pored ostalog, finansira i sredstvima državnog budžeta.

Iz Lazovićevog kabineta je saopšteno da je, “u skladu sa definisanom poslovničkom procedurom, zaključeno je da se pripremi i Vladi dostavi na razmatranje odluka kojom bi se osnovalo privredno društvo u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima”.

“Takođe, odluka će sadržati sve sugestije i primjedbe izrečene na zajedničkoj sjednici komisija, a koje se velikim dijelom odnose na pitanja koja ste nam uputili“, saopštila je Ivona Jovanović iz Lazovićevog kabineta.

U Lazovićevom resoru ćute ko je autor odluke o osnivanju

Iz Lazovićevog resora nijesu konkretno odgovorili na pitanja koliko će Vladino preduzeće, koje će se finansirati iz budžeta, biti nelojalna konkurencija firmama licenciranim za poslove podvodnog deminiranja i drugim aktivnostima kojima će se baviti RRC.

Bez konkretnog odgovora ostala su i pitanja kako se jednom privrednom društvu može dati djelatnost predlaganja i donošenja pravnih akata, zašto se Vlada odlučila da ukine JU RCUD i ko je, imenom i prezimenom, autor predloga odluke o osnivanju RRC-a.