Zdravstvenim ustanovama donacija posuda za pripremu hrane po vjerskim pravilima

62 pregleda 6 komentar(a)
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suad Numanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.01.2015. 16:23h

Zdravstvenim ustanovama, koje pripremaju hranu po halal standardima, biće uručene posude za tu namjenu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava. Halal standardi podrazumijevaju pravila i smjernice u pripremi i proizvodnji hrane, u skladu sa islamskim vjerskim običajima.

U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava danas je organizovan sastanak povodom uručivanja posuda za pripremu hrane po principima halal ishrane, kojem su prisustvovali predsjednik Islamske zajednice reis Rifat Fejzić, predstavnici Mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Islamske zajednice i čelnici zdravstvenih ustanova. „Iako postoji Pravilnik o posebnoj ishrani za zaštitu prava korisnika halal ishrane, postojale su pritužbe da se procedura ipak u nekim slučajevima ne poštuje na pravilan način, te je po dogovoru sa reisom i ministrom zdravlja Miodragom Radunovićem, predloženo da deset posuda bude distribuirano zdravstvenim ustanovama i Kliničkom centru i da se Mješovita komisija i Ministarstvo usaglase u vezi sa tim“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je nekoliko zdravstvenih ustanova stacionarnog tipa, domova zdravlja, bolnica i Kliničkog centra poslalo pisano obavještenje da u tim institucijama uglavnom poštuju halal ishranu, što bi značilo da se pacijentima islamske vjeroispovjesti, dok borave u tim institucijama, po želji i po vjeri, služi hrana koja je adekvatna načinu njihove ishrane. „Međutim, zbog finansijskih i ekonomskih mogućnosti, naše zdravstvene ustanove nemaju posudu za pripremu hrane po halal standardima, jer se tu podrazumijeva potpuno izolovano posuđe koje koriste samo pripadnici islamske vjeroispovjesti“, ukazali su iz Ministarstva.

Direktor Kliničkog centra, Milan Mijović, kazao je da je u toj ustanovi riješeno to pitanje na način da ne nabavljaju namirnice koje ne koriste pripadnici islamske vjeroispovjesti, a takođe, ukoliko postoji poseban zahtjev pacijenata u vezi sa ishranom, tražena hrana im se dostavlja u specijalnim termo posudama. On je zahvalio na donaciji dvije posude za pripremu hrane po halal standardima.

Reis Fejzić je naglasio da se halal ishrana primjenjuje u Crnoj Gori od 1905. godine i da nije potrebno dodatno je pojašnjavati, ali je iskazao spremnost Islamske zajednice da pomogne ukoliko ima bilo kakvih tehničkih pitanja ili potrebe za pomoći na terenu u vezi sa tim pitanjem. On je zahvalio Vladi i Numanoviću na realizaciji postignutog dogovora i ukazanoj podršci kada je riječ o poštovanju principa halal ishrane.

„Numanović se zahvalio svima što su ispoštovali dolazak uz molbu da ozbiljno pristupe stavljanju u funkciju ovih posuda. On se zahvalio i menadžmentu bolnica jer se i ranije vodilo računa o ishrani ovog tipa, međutim ovim putem pristupilo se riješavanju ovog pitanja na kvalitetan i dugoročan način“, kaže se u saopštenju. Ministar je naveo da će ubuduće biti organizovane posjete zdravstvenim ustanovama, da im Komisija približi, u direktnom razgovoru, standarde halal ishrane, kako bi se do kraja stvorili uslovi za njihovo poštovanje i da se sugeriše i drugim ustanovama da nabave te posude i stvore uslove koji će obezbijediti standarde halal ishrane.

Bonus video: