Nikšić: Filozofski fakultet i Univerzitet u Ferari dogovorili saradnju

"Sa kolegama iz Italije sarađivaće profesori i studenti sa odsjeka za geografiju, Instituta za geografiju i Crnogorskog geografskog društva. Ova saradnja otvoriće neke nove horizonte našim kolegama", kazao je Barović
387 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet Nikšić, Univerzitet Ferara, Foto: Svetlana Mandić
Filozofski fakultet Nikšić, Univerzitet Ferara, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.01.2015. 12:41h

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću dekan te institucije, doc. dr Goran Barović, i direktor Instituta za šumarstvo Crne Gore dr Velibor Spalević potpisali su Memorandum o saradnji sa predstavnicima italijanskog Univerziteta u Ferari, prof. dr Paolom Billijem i prof. dr Paolom Skiavolom, sa odsjeka za fiziku i geonauke.

Barović je gostima iz Italije predstavio Filozofski fakultet, najstariju i najveću univerzitetsku jedinicu koja ima oko 2.500 studenata na 15 odsjeka.

"Sa kolegama iz Italije sarađivaće profesori i studenti sa odsjeka za geografiju, Instituta za geografiju i Crnogorskog geografskog društva. Ova saradnja otvoriće neke nove horizonte našim kolegama", kazao je Barović.

Direktor Instituta za šumarstvo kazao je da su gosti iz Italije jesenas posjetili Crnu Goru kada su urađena terenska istraživanja sjevera države, a da će potpisivanje memoranduma pored razmjene profesora i studenata omogućiti zajedničke istraživačke projekte sa posebnim osvrtom na projekte Evropske unije.

"Potpisivanje ugovora će inicirati i bilateralni ugovor između Italije i Crne Gore sa porukom da teme poput erozije i vodoprivredne i obalske problematike zvanično budu uključene u taj ugovor", kazao je Paolo Billi, profesor geofizike i specijalista za rijeke.

On je predstavio Univerzitet u Ferrari, jednu od najstarijih institucija nauke u Italiji osnovanu 1371.godine. Njihov najuspješniji student je, kako je kazao, bio Nikola Kopernik.

Prema riječima Paola Skiavole inicijativa o saradnji potekla je prošle godine od Instituta za šumarstvo Crne Gore pa će, nasuprot dosadašnjoj praksi gdje su nosioci projekata bile institucije iz zemalja EU, crnogorska strana biti lider budućih projekata, a Italijani njihovi partneri.

Što se tiče tema budućih zajedničkih projekata Skiavola je kazao da se one neće odnositi samo na obalsku i vodenu problematiku, već će biti prostora i za saradnju iz oblasti vezanih za kontinentalni dio.

Bonus video: