Crna Gora u utakmici za bespovratne naučnoistraživačke grantove

Konkursom je predviđeno da njemačke naučno-istraživačke institucije budu strateški partneri institucijama iz Crne Gore, sa naglaskom na centre uspješnosti u zemlji koji su već ili tek nedavno uspostavljeni
3 komentar(a)
njemačka zastava, Foto: 1990gm.com
njemačka zastava, Foto: 1990gm.com
Ažurirano: 21.01.2015. 15:06h

U okviru Strategije Vlade Savezne Republike Njemačke za internacionalizaciju nauke i istraživanja, Federalno Ministarstvo za obrazovanje i istraživanje Njemačke objavilo je Konkurs, čiji je cilj da obezbijedi podršku istraživačkim institucijama, univerzitetima i kompanijama iz Njemačke u objedinjavanju znanja i inovacionog potencijala sa manje razvijenim evropskim državama i regionima u oblasti nauke i istraživanja.

Konkursom je predviđeno da njemačke naučno-istraživačke institucije budu strateški partneri institucijama iz Crne Gore, sa naglaskom na centre uspješnosti u zemlji koji su već ili tek nedavno uspostavljeni.

Na ovaj način, transfer znanja i tehnologija između naučno-istraživačkih institucija Njemačke i zemalja obuhvaćenih Konkursom treba da doprinese i jačanju ekonomske saradnje, ali i otvori nove tržišne perspektive za zemlje u dužem periodu. Na ovaj način, objediniće se naučni i inovacioni potencijal i zajedničko učešće naučno-istraživačkih institucija u Evropskom istraživačkom prostoru.

Finansiranje će, kako je saopšteno, biti obezbijeđeno za:

  • Razvoj i intenziviranje strukturne i institucionalne saradnje njemačkih univerziteta, istraživačkih institucija, i kompanija s partnerskim institucijama u zemljama članicama Evropske unije, kao i zemljama koje se nalaze u procesu pristupanja EU, među kojima je i Crna Gora u području zajedničkog istraživanja i inovacija s naglaskom na simetričnu Institut-institut saradnju;
  • Uspostavljanje održive saradnje njemačkih univerziteta, istraživačkih institucija, klastera i mreža sa onim regionima u zemljama koje već imaju ili su u mogućnosti da razviju strukture ili kapacitete za izvrsna istraživanja i inovacije. Ovi regioni treba da imaju strategiju pametne specijalizacije. Očekuje se da će njemačke institucije iskoristiti tržišni potencijal u srednjoročnom periodu, ako su mala i srednja poduzeća uključena;
  • Naročito je poželjno učestvovanje kompanija, posebno malih i srednjih preduzeća, u konzorcijumima. Ukoliko su mala i srednja preduzeća uključena u kolaborativne projekte, neophodno je prikazati da oni imaju ključnu ulogu u postizanju cilja projekta.

Konkurs će biti realizovan putem dodjele grantova institucijama čiji zajednički projektni prijedlozi budu ocijenjeni pozitivno.

Njemačke institucije koje ispunjavaju uslove za finansiranje mogu, po pravilu, biti finansirane u periodu do 24 mjeseca. Maksimalni iznos sredstava koji se može obezbijediti je 120.000 eura po projektu. Kolaborativni projekti koji uključuju mala i srednja preduzeća mogu dobiti sredstva do 140.000 eura po projektu.

Dužina trajanja projekta može se produžiti za još jednu godinu u posebnim opravdanim slučajevima.Takvi slučajevi uključuju pripremu projekata primijenjenog istraživanja i inovacija u okviru Horizonta 2020. Maksimalni iznos od 60.000 eura ili, ako su mala i srednja preduzeća uključena, 70.000 eura po projektu odobriće se za dodatnu godinu trajanja projekta.

Opširnije o konkursu pogledajte OVDJE.

Bonus video: