I Zajednica Italijana protiv održavanja karnevala u vrijeme posta

"Zahtjev je opravdan jer se bazira na istorijskoj tradiciji i poštovanju osjećaja vjernika, uz to je i pristojan"
3 komentar(a)
Karneval Kotor, Foto: Boris Pejović
Karneval Kotor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.01.2015. 14:43h

Protestu Kotorske biskupije, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatskog građanskog društva, Hrvatske krovne zajednice 'Dux Croatorum', Hrvatskog pjevačkog društva 'Tomislav', te Dragana Đurčića, generalnog sekretara Srpskog pjevačkog društva 'Jedinstvo' zbog održavanja Tradicionalnog kotorskog karnevala u vrijeme katoličkog posta, pridružila se i Zajednica Italijana Crne Gore, prenosi TV Kotor.

U saopštenju te organizacije, kojeg potpisuje njen predsjednik Aleksandar Dender, navodi se da je sve u vezi karnevala poteklo još od drevnog Rima, stoga je, dodaje se, prirodno da iznesu svoje mišljenje o problemu oko održavanja karnevala.

"O karnevalu se sve zna, iako možda ne znaju baš svi. U većini zemalja svijeta karnevali se održavaju u periodu između Epifanije i Korizme, odnosno dan prije početka četrdesetdnevnog posta. Ima izuzetaka, ali od par hiljada gradova koji imaju karnevale, svega su desetak ili dvadesetak izuzeci, s jasnim opravdanjem", navodi se u saopštenju.

Dender navodi da su u Crnoj Gori gotovo svi karnevali izuzeci, bez povoda i opravdanja.

"Od pet, šest gradova ili mjesta koji održavaju karnevale gotovo svi su izuzeci, uglavnom bez ikakvog povoda. Jednostavno, organizacioni odbori su tako odlučili, jer, naravno, niko njih neće učiti što je to tradicija, znaju oni. A možda bi ipak trebalo. Tradicija znači nastavak prošlosti, onoga što se kroz stoljeća pokazalo dobro i izdržalo probu vremena", kažu u Zajednici Italijana, dodajući kako za određene pojedince postoji problem od koje 'referentne tačke računaju istoriju'.

Zahtjev Kotorke biskupije da Opština, kao organizator, pomjeri datum karnevala, kako navode, potpuno je legitiman.

"Zahtjev je opravdan jer se bazira na istorijskoj tradiciji i poštovanju osjećaja vjernika, uz to je i pristojan.

Stav predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića da održavanje karnevala ne bi smjelo na bilo koji način da vrijeđa osjećaje bilo kog naroda, vjernika ili građanina, u Zajednici Italijana smatraju ohrabrujućim, kulturnim i obećavajućim.

"Vjerujemo da dogodine neće biti polemike. Nadamo se da će na kraju prevagnuti razum i da će zahtjev crkve svi prihvatiti, što bi, uz malo dobre volje i bez inaćenja, bio civilizacijski čin kakav priliči Kotoranima. Nije teško biti fin kada se hoće", navodi se u saopštenju.

Bonus video: