"SLOBODA IZRAŽAVANJA JE JEDNA OD TEMELJNIH VRIJEDNOSTI EU"

Kocijančić: EK očekuje pošteno suđenje Jovu Martinoviću, ne komentarišemo pravosudne odluke

"Evropska komisija je primila na znanje odluku prvostepenog suda da na zatvor osudi novinara Jova Martinovića u Crnoj Gori zbog istraživačkog novinarstva", navela je Maja Kocijančič
629 pregleda 0 komentar(a)
Kocijančić, Foto: Screenshot/Youtube
Kocijančić, Foto: Screenshot/Youtube
Ažurirano: 17.01.2019. 21:31h

Evropska komisija (EK) očekuje da će uslijediti pošteno suđenje u mogućem apelacionom postupku crnogorskom novinaru Jovu Martinoviću, izjavila je danas u Briselu portparolka Evropske komisije (EK) Maja Kocijančić.

"Sloboda izražavanja je jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije i takođe ključni element procesa pregovora EU i Crne Gore o članstvu i u tom okviru novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posljedica", naglasila je Maja Kocijančić.

Ona je time odgovorila na pitanje novinara kako Evropska komisija u svjetlu pregovora o članstvu EU i Crne Gore vidi odluku suda u Podgorici da crnogorskog novinara Jova Martinovića zbog novinarskog posla osudi na godinu i po dana zatvora, što je osudila organizacija Reporteri bez granica.

"Evropska komisija je primila na znanje odluku prvostepenog suda da na zatvor osudi novinara Jova Martinovića u Crnoj Gori zbog istraživačkog novinarstva", navela je Maja Kocijančić.

Ona je napomenula da EK "ne komentariše pravosudne odluke", ali da postoji i mogućnost obraćanja apelacionom sudu.

"Očekujemo da će uslijediti pošteno suđenje u skladu s međunarodnim i normama EU", dodala je.

Ona je navela i da je, šire govoreći, "sloboda izražavanja jedna od temeljnih vrijednosti Evropske unije i takođe ključni element procesa pregovora EU i Crne Gore o članstvu" i da u tom okviru "novinari, jasno je, moraju imati slobodu u obavljanju svojih profesionalnih zadataka i bez straha od bilo kakvih posljedica".

Viši sud u Podgorici osudio je 14. januara novinara Jova Martinovića na godinu i po zatvora zbog učešća u međunarodnom švercu droge. On je osuđen zajedno sa Duškom Martinovićem, koji je priznao učešće u švercu i sa još nekoliko optuženih.

Novinar Jovo Martinović na suđenju je kazao da je sa Duškom Martinovićem, članom međunarodne kriminalne bande "Pink Panter" i ostalima imao samo službene kontakte jer je snimao dva dokumentarna filma. On je tokom istrage više od godinu dana boravio u pritvoru, iako su međunarodne novinarske organizacije tražile da bude pušten da se brani sa slobode, navodeći da su mu ugrožena elementarna ljudska prava.

Martinović tvrdi da je osuđen zbog svoje političke nepodobnosti i da sud nije imao ni jedan jedini dokaz kojim bi potkrijepio presudu i najavio je žalbu.

Preporučujemo za Vas