Dio zaposlenih brani Pićurića i postavljanje kamera

Sud usvojio tužbu zbog nezakonitog snimanja u učionicama i toaletu, oglasio se dio zaposlenih
2443 pregleda 6 komentar(a)
Srednja elektrotehnička škola u Podgorici, Foto: Boris Pejović
Srednja elektrotehnička škola u Podgorici, Foto: Boris Pejović

Dio zaposlenih iz Srednje stručne elektrotehničke škole “Vaso Aligrudić” u Podgorici juče je podržao direktora Veselina Pićurića u vezi sa postavljanjem kamera u učionicama i toaletu, a za šta je podgorički Osnovni sud nedavno utvrdio da je nezakonito.

Oni su juče ministru prosvjete Damiru Šehoviću i medijima dostavili nepotpisani dopis u kojem ističu da ne žele da “potenciraju” prvostepenu presudu, ali naglašavaju da su od 2004. nosioci svih reformi u stručnom obrazovanju u području elektrotehnike.

“Ako je ‘nekada’ škola imala zelene table, metalna vrata, polomljene prozore, samo jednu računarsku učionicu, neuslovne toalete za nastavnike i đake, ‘danas’ ima multimedijalne table, preko 200 računara, tablete, LCD monitore, sređenu infrastrukturu, opremljene kabinete za elektroniku i energetiku... da ne nabrajamo dalje. Vrijednost svega navedenog ne može se mjeriti, jer ne bismo mogli da počnemo realizaciju nastavnog procesa po novim modularizovanim obrazovnim programima u onoj takozvanoj ‘nekada’ školi”, navode u pismu.

Istakli su da imovinu škole treba zaštititi, a da je zbog toga na sjednici Nastavničkog vijeća 13. aprila 2011. godine, traženo od nastavnika da se javno izjasne o postavljanju kamera u školi.

“Od 83 člana Nastavničkog vijeća, glasalo je 65 njih. Od toga broja, njih 61 bilo je za, jedno protiv, a tri uzdržano”.

Sud je naredio da škola profesorima zbog povrede prava na privatnost i prava na duševni integritet plati po hiljadu eura i troškove postupka od 2.522 eura.

Prvostepenom presudom je utvrđeno da je nezakonito snimanje trajalo sedam godina, a Pićurić je najavio da će se žaliti.

On je na sudu kazao da su kamere radile samo tokom izvođenja nastave, a u holovima 24 sata.

Objasnio je da je u toaletu postavljen nadzor koji je snimao samo česme, ne i kabine, jer su česme često uništavane.

Međutim, sud je punu vjeru poklonio iskazima profesora, koji su naveli da su opominjani ukoliko bi previše sjedjeli na času, te da su snimci prikazivani na sjednici nastavničkog vijeća. Sud je odbio da se profesorima isplati još po 500 eura, a tražili da im se ukupno plati po 1.500 eura.

Bonus video: