Tivat: Direktor Parking servisa osnovao "lični" sindikat

Nastavlja se rat najvećeg dijela radnika i direktora opštinskog preduzeća u Tivtu
727 pregleda 1 komentar(a)
Parking mjesta na ulicama u centru, Foto: Siniša Luković
Parking mjesta na ulicama u centru, Foto: Siniša Luković

Direktor preduzeća Parking sistem Tivat (PST) Slaviša Ognjanović (DPS) osnovao je svoj lični, tzv. žuti Sindikat koji radi po njegovim nalozima i nastavlja da krši zakon i prava radnika, saopšteno je juče iz Sindikata PST.

Taj Sindikat koji okuplja većinu radnika opštinske firme sa 18 zaposlenih, tvrdi da je Ognjanović, sa kojim su već duže u sukobu, nedavno formirao novi tzv. „žuti“ sindikat u preduzeću kako bi sa tom organizacijom koja ga podržava, potpisao kolektivni ugovor i kako bi amortizovao napetu situaciju u tom preduzeću gdje vladaju loši međuljudski odnosi i nezadovoljstvo radnika niskim primanjima i načinom na koji direktor vodi PST.

Jedan broj bivših zaposlenih firme koja obavlja monopolsku djelatnost gazdovanja i naplaćivanja javnih parkirališta u Tivtu, sa Ognjanovićem vodi sudske sporove, a glavni pravnik te kompanije Rade Popović u svjedočenju na jednom od ročišta, kazao je da u preduzeću vlada „haos i diskriminacija po svakom osnovu.“

Tvrde da od sedam članova „žutog sindikat“ njih šest su radnici primljeni na osnovu ugovora o privremenim i povremenim poslovima i da ih Ognjanović motiviše da se uključe u njemu bliski sindikat obećavajuči im veće plate i stalno zaposlenje. Istovremeno, reprezentativnu Sndikalnu organizacuiju PST čine uglavnom svi ostali zaposleni na neodređeno vrijeme u toj opštinskoj firmi.

Optužili su Ognjanovića da je na zajednički novogodišnji ručak u firmi pozvao samo pripadnike žutog sindikata dok su svi ostali tada dobili raspored da moraju biti na radnim mjestima, da radnici PST već drugu godinu zaredom nisu dobili zimnicu i da se Ognjanović „ne drži svoje javno date riječi“ jer do danas nije uplatio obećanih 2.000 eura na račun sindikata te firme za njegov rad.

Novinari juče nisu dobili traženi komentar Ognjanovića na optužbe iz Sindikalne organizacije PST. Umjesto toga, stiglo je saopštenje drugog sindikata koga potpisuje Edin Pupović. On tvdi da je ta sindikalna organizacija osnovana po zakonu, registrovana u Ministarstvu rada i socijalnog staranja i da je član saveza samostalnih sindikata CG.

„Sindikalna organizacija formirana je u cilju ostvarivanja prava zaposlenih, a prevashodno sklapanja kolektivnog ugovora sa poslodavcem. Želja nam je da u okviru ove organizacije svu našu energiju usmjerimo ka unapređivanju kolektivnih i individualnih prava zaposlenih. Cilj nam je da naša firma uspješno radi a da mi kao zaposleni imamo veće zarade i bolje uslove rada”, saopštio je Pupović.

Bonus video: