Hotel Šumadija i Biserna obala idu na doboš

Privatizacija firme "Rekreaturs" otvara mogućnost kupovine nekretnina na ekskluzivnim lokacijama uz more
918 pregleda 3 komentar(a)
Čanj (Novina), Foto: Montenegro.travel
Čanj (Novina), Foto: Montenegro.travel
Ažurirano: 19.01.2015. 16:37h

Agencija za privatizaciju Srbije oglasila je javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učestvovanje u privatizaciji kompanije “Rekreaturs” AD Beograd, firme koja između ostalog gazduje hotelom “Šumadija” u Rafailovićima”, te velikim turističkim naseljem “Biserna obala” u Čanju.

Ovim se nastavlja priča privatizacije srpskih odmarališta izgrađenih u godinama poslije Drugog svjetskog rata na crnogorkoj obali, namijenjenih za odmor radnika.

Novim Zakonom o privatizaciji, u Srbiji, od 13. avgusta prošle godine privatizacija društvenog kapitala u preduzećima treba da bude završena do kraja 2015. godine.

U okviru obvjavljenog oglasa za prodaju 502 društvena preduzeća, našla se i firma EPS turs, koja gazduje hotelom “Park” i vilama u Budvi.

Nekad komforni hotelski kapaciteti, “Šumadija i TN “Biserna obala”, smješteni na atraktivnim zemljišnim lokacijama, danas su u dosta lošem stanju, posebno kapaciteti na barskoj rivijeri, koji su praktično ruinirani. Ipak, stari hoteli su dobra prilika da se kupovinom dođe do vrijednih nekretnina uz obalu.

“Zainteresovani investitori treba da dostave predlog cijene, investicioni program, okvirni plan poslovanja i broja zaposlenih u preduzeću koje žele da kupe”, navodi se u javnom pozivu za privatiazaciju “Rekreatursa”, firme koja je osnovana 1953. godine, kao SIZ za odmor i rekreaciju radnika.

Od samog početka svog postojanja, kompanija je bila orijentisana ka segmentu omladinskog i radničkog turizma, odnosno, programu odmora i rekreacije radnika.

“Rekreaturs” u svom sastavu ima hotele u Srbiji i Crnoj Gori sa kapacitetom od 4300 ležaja.

“Rekreatursov” kompleks “Biserna obala“ prostire se na 13.000 kvadratnih metara na samoj pješčanoj plaži. Naselje raspolaže sa 2500 ležaja u više od 900 soba u hotelima, depadansima i bungalovima.

Kategorizacija “Biserne obale” je jedna zvjezdica, a odavno je prepoznat kao destinacija sindikalnog turizma, što je direktno formatiralo kompletnu ponudu u Čanju. Kompleks radi od prvog maja do prvog oktobra, sa osam stalno zaposlenih radnika i 200 sezonaca. Zbog poplava u Srbiji, prošle godine nije bilo uobičajenih studentijada i radničkih sportskih igara u maju i junu, koje tradicionalno otvaraju sezonu na barskoj rivijeri. „Biserna obala“ je, takođe, i značajan dužnik barskoj opštini, prije svega za boravišnu taksu, za koju sada duguje oko 50.000 eura.

Hotel “Šumadija” je u nešto boljem stanju, smješten je na samo 50 metara od plaže, a raspolaže sa 300 ležaja.

Miodrag Kostić Kole na spisku zainteresovanih kupaca

U nezvaničnim kontaktima sa predstavnicma preduzeća, „Vijestima“ je potvrđeno da je na prvom javnom pozivu bilo interesovanja za „Bisernu obalu“.

Nezvanično saznajemo da je oko na Rekretours bacila i MK grupa, srpskog bizniseman Miodraga Kostića Koleta.

Kostić je inače, dostavio pisma zainteresovanosti za čak 67 kompanija, od ukupno 500 koliko ih je na prodaju.

Bonus video: