U 2014. usvojeno desetoro djece, u hraniteljske porodice smješteno 368 mališana

U Crnoj Gori je u prošloj godini usvojeno desetoro djece, kao i u 2013. godini. Sedmoro djece je usvojeno u 2012. godini, po šestoro u 2011. i 2010. godini i petoro u 2009. godini
62 pregleda 0 komentar(a)
porodica, Foto: Shutterstock.com
porodica, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.01.2015. 12:19h

U Crnoj Gori prošle godine usvojeno je desetoro djece, a u hraniteljske porodice smješteno je 368 mališana, što je 47 više u odnosu na 2013. godinu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Kako se navodi, trenutno je u 255 hraniteljskih porodica smješteno 368 djece, od čega 329 u 224 srodničke porodice. Prošle godine šestoro djece smješteno je u hraniteljske porodice iz Dječijeg doma Mladost u Bijeloj.

"Posebno treba istaći činjnicu da u 2014. godini sva djeca koja su usvojena ili otišla u hraniteljske porodice nijesu bila smještena u Dječiji doma u Bijeloj. Tako smo imali slučajeve da se djeca iz porodilišta direktno smiještaju u hraniteljsku porodicu, što i jeste jedan od ciljeva reforme sistema socijalne i dječije zaštite", kazali su iz Ministarstva rada i socijalnog staranja agenciji Mina.

Kako su objasnili, u Crnoj Gori je u prošloj godini usovjeno desetoro djece, kao i u 2013.godini. Sedmoro djece je usvojeno u 2012. godini, po šestoro u 2011. i 2010. godini i petoro u 2009. godini.

Iz Ministarstva su ocijenili da je kampanja "Svako dijete treba porodicu" dala razultate, što, naveli su, potvrđuje broj djece i hraniteljskih porodica.

"Tako je u septembru 2013. godine, prije kampanje, 321 dijete bilo smješteno u 230 porodica, od čega 14 u deset nesrodničkih porodica. U ovom trenutku u 255 hraniteljskih porodica smješteno je 368 djece", rekli su iz tog resora.

Oni su naveli da je kampanja uticala i na formiranje znanja i stava građana Crne Gore o djeci bez roditeljskog staranja.

"U istraživanju koje je sprovedeno poslije kampanje, četiri od pet ispitanika su smatrali da je za dijete bez roditeljskog staranja bolje da bude smješteno u hraniteljskoj porodici umjesto u instituciji. Prije kampanje 58 odsto ispitanika je smatralo da je za djecu bez roditeljskog staranja bolje da borave u instituciji nego u toplom porodičnom okruženju", dodali su iz Ministarstva.

Oni su ukazali da trenutno na usvojenje čeka sedam bračnih parova iz Crne Gore i oko 40 bračnih parova iz inostranstva i da se procedura za usvajanje nije promijenila.

"S obzirom da se kod usvojenja uspostavlja srodnički odnos između usvojioca i usvojenika, zaposleni u centirma za socijalni rad sprovode procjenu opšte podobnosti za usvojenje i procjenu komplementarne podobnosti,tačnije da li porodica odgovara konkretnom djetetu", kazali su iz Ministarstva.

Kako su podsjetili, interes djeteta je na prvom mjestu i posebno se mora voditi računa o tome. Procedura za usvojenje nije vremenski ograničena, kao ni sam postupak procjene, jer to zavisi od velikog broja faktora, a i toga da li postoji dijete koje ispunjava uslove za usvojenje.

"Najvjerovatnije osobe koje nijesu upućene u to šta znači usvojenje i koje često ne prave razliku između usvojenja i hraniteljstva mogu smatrati da je ovaj postupak komplikovan i da dugo traje. Međutim, ovo je složen proces u kojem su dijete i njegovi interesi na prvom mjestu", navode iz Ministarstva.

Prema njihovim podacima, u dječijem Domu “Mladost” u Bijeloj trenutno se nalazi 96 djece, od čega je 41 djevojčica i 55 dječaka, a u ovoj godini je u Dom smješteno 12 djece.

"Sadržaji i kapaciteti Doma Mladost zadovljavaju sve potrebe djece koja u njemu borave, a činjenica je da se njihov broj smanjuje posljednjih godina.U Domu radi stručni kadar koji pruža adekvatnu brigu i zaštitu djeci i učestvuje u njihovim nastavnim i vannastavnim aktivnostim", kazali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, takođe se u Podgorici i Bijelom Polju pruža usluga “Stanovanje uz podršku” štićenicima Doma, koji su usljed punoljetstva napustili Dom, a koji nijesu imali mogućnost da se vrate u porodicu. U tu svrhu su obezbijeđena dva stana u Podgorici i jedan u Bijelom Polju.

"U realizaciji ove socijalne usluge su uključene i institucije lokalne samouprave, a u Podgorici i NVO Centar za prava djeteta. Trenutno usluge ovog servisa koriste dvije osobe, koje su posredstvom CSR našle zaposlenje. Od 2012. godine usluge servisa koristilo je pet bivših štićenika Doma Mladost u Bijeloj", kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: