PZP: Režim pokazao da se najviše plaši mirnih protesta

z PzP su ukazali da je Ustavni sud već proglašavo takve odredbe neustavnim i da je praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazala da su te vrste zabrana ugrožavanje ljudskih prava i sloboda
0 komentar(a)
protest Podgorica, Foto: Savo Prelević
protest Podgorica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.01.2015. 14:37h

Grupa poslanika Pokreta za promjene podnijela je inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti Zakona o javnim okupljanjima, očekujući da će Ustavni sud poništiti odredbe, koje, kako smatraju, ugrožavaju ljudskih prava i slobode.

U inicijativi koju su potpisali poslanici Nebojša Medojević, Branko Radulović, Koča Pavlović, Branka Bošnjak i Veljko Vasiljević, navodi se da svaki diktatorski režim pred svoj konačni pad povlači neuračunljive poteze, kako bi pokušao da se održi na vlasti.

“Usvajanje izmjena Zakona o javnom okupljanju je upravo takav potez, jer su time u stvari pokazali čega se najviše plaše, a to su mirni protesti nezadovoljnih građana”, kaže se u komentaru poslanika na podnijetu inicijativu.

Prema njihovim riječima, režim je svjestan da je svakim danom sve više onih koji su nezadovaljni i koji jasno vide kako i na koji način se opstaje na vlasti, a sve na račun građana.

“Pa su ove izmjene zakona samo pokušaj gušenja javnog izražavanja nezadovoljstva obespravljenih i poslednji očajnički potez premijera Đukanovića i njegovih klimoglavaca”, kaže se u saopštenju.

Iz PzP su ukazali da je Ustavni sud već proglašavo takve odredbe neustavnim i da je praksa Evropskog suda za ljudska prava pokazala da su te vrste zabrana ugrožavanje ljudskih prava i sloboda.

“Hoćemo da vjerujemo da će Ustavni sud Crne Gore odregovati shodno ranijim odlukama i praksi Evropskog suda i poništiti nestavne odredbe ovog zakona donešenog iz očaja”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: