Ulice u Kolašinu pod ledom, Komunalno čisti "koliko stiže"

Rizle ima dovoljno, ali su minusi toliki da radnici JKP-a mogu da rade dva tri-sata koliko otopli, kaže potpredsjednik Opštine
85 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2015. 19:44h

Gradske saobraćajnice, kao ni novo šetalište pored Tare u Kolašinu nijesu dobro očišćene od leda i snijega, pa se njima otežano saobraća, a nekima je zbog takvog stanja i opasno prolaziti. Gost Kolašina Dragan Žarković napisao da je tokom minulog vikenda na ulici bio jedan od rijetkih koji su se usudili da izađu.

„Zbog snijega i leda da prošetaju izlaze samo oni koji moraju ili vole opasne izazove. Ja sam u subotu i nedjelju bio jedan od rijetkih, koji je morao. Glavno gradsko pješačko šetalište zaleđeno je od utabanog snijega, ono centralno oko fontane, takođe. Ulice su u rupama, u sloju leda dubine 10 do 20 cm. Čak i one ispred zgrade suda i policije“, utisci su Žarkovića nakon zimovanja u Kolašinu, koje je nedavno prenio u svom stavu, objavljenom u „Vijestima“.

Slično tvrde i kolašinski taksisti. Nekoliko njih su, tokom minulih dana, imali nezgode, naročito u ulici koja vodi ka željezničkoj stanici. Ta strma saobraćajnica, nedovoljno očišćena i zaleđena, kažu, velika je opasnost za sve koji su primorani da tuda prolaze automobilima.

U kolašinskoj lokalnoj upravi tvrde da čine sve što mogu. Razlog za naslage leda i snijega na ulicama su, kaže potpredsjednik Opštine Đuro Milošević, niske temperature vazduha, a ne neažurnost i loša organizacija nadležnih službi.

„Moja je ocjena da u Komunalnom čine sve što mogu. Treba imati na umu da su ujutro vrlo niske temperature, koje sprečavaju temeljno čišćenje leda i snijega. Otpoli tek dva tri sata tokom dana, a tokom tog vremena zaposleni u Komunalnom čine sve što mogu i čiste onoliko koliko stignu. Goriva za mehanizaciju tog preduzeća, kao i rizle ima dovoljno”, rekao je Milošević za „Vijesti“.

Kaže da šetalište pored Tare nije neophodno čistiti i da je tamo svakog dana mnogo rekreativaca.

Gdje se otopi ostanu rupe: Trg borca, foto: Dragana Šćepanović

Potpredsjednik Opštine tvrdi i da je lokalna uprava potpuno spremna za najavljeno pogoršanje vremena tokom vikenda.

Sve službe, kaže, pripremljene su da daju maksimalan doprinos normalnom funkcionisanju saobraćaja, čak iako bude obilnijih padavina.

Dozvoljeno parkiranje na donjem trgu

Lokalna vlast priprema predloge odluka, kojim bi se promijenio režim saobraćaja u nekoliko gradskih ulica. Tim saobraćajnicama, koje su sada jednosmjerne, ukoliko lokalni parlament da „zeleno svijetlo“ biće dozvoljen ubuduće saobraćaj u oba smjera. Načelnik Komunalne policije Dragoljub Bukilić, kaže da bi predlozi odluka trebalo, nakon javne rasprave, da se pred odbornicima nađu na prvom proljećnom zasijedanju.

„Predložićemo promjenu režima saobraćaja ulicama Boška Rašovića i 13. jula, a vjerovatno i ulicama palih partizanki i junaka Breze. Tako bi ulicom Boška Rašovića saobraćaj cijelom dužinom bio dozvoljen u oba smjera, kao i u 13. jula, od Ulice generala Anđelića do početka Boška Rašovića”, kazao je Bukilić.

Narednih dana parkiranje će biti dozvoljeno i na Trgu borca (donji trg), a privremeni parking biće i na Trgu Vukama Kruščića.

“Time će biti olakšano čišćenje ulica tokom nevremena koje je najavljeno za vikend”, rekao je Bukilić.

Leda ima na magistrali kroz Stoliv vozači traže da se pospe pijeskom

Problema u saobraćaju imaju i vozači u Boki Kotorskoj. Skala radio prenio je juče pismo slušateljke Stanke Marković iz Stoliva, koja se istim dopisom i fotografijama obratila i Direkciji za izgradnju i uređenje Kotora i Komunalnoj policiji.

Marković je nekoliko dana nadležne upozoravala da se put u Stolivu pospe pijeskom i omogući siguran saobraćaj, jer na cesti posebno ujutro dok ne otopli ima leda.

“Na žalost, to nije urađeno. Leda je bilo i jutros, duž cijelog puta kroz Stoliv”, napisala je juče Marković u dopisu.

Galerija

Bonus video: