Polenske stanice u pet gradova

Projekat finansira UNDP, a ukupni troškovi nabavke mjerne opreme, mikroskopa i ostale laboratorijske opreme iznose oko 28.000 eura
105 pregleda 1 komentar(a)
polen, cvijet, Foto: Luka Zeković, cvijet
polen, cvijet, Foto: Luka Zeković, cvijet
Ažurirano: 17.01.2015. 18:08h

Agencija za zaštitu životne sredine će, nakon nabavke neophodnih uređaja, tokom ove godine prvi put početi da radi analizu alergenog polena.

"Prema preliminarnoj procjeni, polenske stanice biće postavljene u Podgorici, Nikšiću, Tivtu, Baru i Mojkovcu. U skladu sa finansijskim sredstvima, plan nam je proširivanje mreže za praćenje koncentracije polena u vazduhu i uspostavljanje mjerenja i u drugim gradovima. Imajući u vidu da veliki broj građana ima alergijske tegobe uzrokovane polenom, smatramo da će se na ovaj način unaprijediti prevencija i dijagnostika”, kazao je direktor Agencije Ervin Spahić.

On je kazao da su lokacije na kojima će pratiti koncentraciju polena određene na osnovu geografskih, meteoroloških i klimatskih uslova, kao i na osnovu fenotipskih karakteristika bioraznolikosti i određivanjem parametara za instalaciju.

Prema riječima savjetnice za kvalitet vazduha u Agenciji Gordane Đukanović rezultati mjerenja biće objavljivani na sajtovima Agencije i Arhus centra i predstavljeni na takozvanom polenskom kalendaru.

"Dodatno će biti unaprijeđen i dio sajta Zavoda za hidrometeorologiju i i seizmologiju radi povezivanja informacija o meteorološkoj situaciji i prognozi, da bi se dala prognoza koncentracije polena u vazduhu u periodu do tri dana unaprijed", kazala je Đukanović.

Pripreme za analizu alergenog polena Agencija sprovodi u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za integracijske globalne ekološke obaveze u oblasti razvojne odluke“.

Projekat finansira UNDP, a ukupni troškovi nabavke mjerne opreme, mikroskopa i ostale laboratorijske opreme iznose oko 28.000 eura.

Mjerenje počinje sa lijeskom, završava s ambrozijom

Koncentracija polena u vazduhu prati se sa početkom cvjetanja lijeske i jove, od početka februara, pa sve do kraja oktobra, odnosno završetka cvjetanja ambrozije.

"Razvijeno je 26 podindikatora koji se odnose na pojedine alergene vrste. Definisan je njihov stepen alergenosti i period cvjetanja, što je posebno značajno sa aspekta zaštite zdravlja ljudi i biće moguće ocijeniti stanje i odrediti koja biljna alergena vrsta dominira u pojedinom periodu godine", kazao je Spahić.

Bonus video: