"Oktoih" za Joksimović, Papić i Gimnaziju iz DG

303 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 17.01.2015. 15:21h

Danas su u vili "Gorica" dodijelene Državne nagrade "Oktoih" za 2014. godinu.

Najveće crnogorsko priznanje u oblasti obrazovanja i vaspitanja u 2014. godini, prema odluci žirija, dobila je Gimnazija "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, profesorica ruskog jezika u OŠ "Risto Ratković" iz Bijelog Polja Vera Joksimović i direktorica OŠ "Pavle Rovinski" iz Podgorice Marijana Papić.

Nagradu je uručila rukovodilac Ministarstva prosvjete i ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, uz prisustvo predsjednika žirija Pavla Goranovića.

"Dobitnici nagrade Oktoih rezultatima pokazuju da Crna Gora ima vizionare koji znanjem i rezultatima rada mogu da se uhvate u koštac izazovima novog vremena", poručila je Vlahović.

Vlahović je kazala da je Oktoih simbol crnogorskog mirnog doba.

"Onog doba kada smo umjesto metaka izlivali štamparska slova, onog doba kada smo huci i borbi odgovarali štampanjem knjiga. To je sigurno istinski, veliki simbol i iskaz kulture, tradicije i naslijeđa našeg naroda", kazala je Vlahović.

Ona je dodala da su dobitnici Oktoiha, zaslužili to prestižno priznanje i da radom i rezultatima pokazuju da Crna Gora ima vizionare koji znanjem i rezultatima rada mogu da se uhvate u koštac izazovima novog vremena.

Obrazlažući odluku žirija, Pavle Goranović kazao je da je na konkurs stiglo 11 predloga, pet za ustanove i šest za pojedince.

"Vera Joksimović se tokom 32 godine rada u prosvjeti, dokazala sticanjem unaprijeđenih zvanja, stručnim kvalitetima i zavidnim vještinama u osposobljavanju mladih generacija", kazao je Goranović.

Govoreći o Papić, rekao je da je ona, kvalitetnu organizaciju, posvećenost poslu i sposobnost rukovođenja, povezala sa neophodnošću stalnog stručnog usavršavanja i preduzimljivim duhom.

"Ističe se podsticajem za realizaciju novih ideja i unaprjeđenju rada škole na čijem je čelu, odličnom komunikacijom sa roditeljima, nevladinim organizacijama, međunarodnim partnerima i svima koji mogu pomoći napretku škole", istakao je Goranović.

Obrazlažući odluku žirija da nagradu dodijeli Gimnaziji "Petar I Petrović Njegoš" iz Danilovgrada, Goranović je rekao da je ta ustanova više od četiri decenije rada uspjela da sačuva osobenost i da podrži i prepozna inovativnost i značaj reformskih procesa.

"Škola je iznjedrila veliki broj danas uglednih i afirmisanih ličnosti u raznim društvenim oblastima. Iz godine u godinu, povećava se broj zainteresovanih za upis u danilovgradsku gimnaziju, koju krasi zdrav i pedagoški zreo kolektiv, kao i učenici koji se ističu na državnim takmičenjima i u mnoštvu vannastavnih aktivnosti", rekao je Goranović.

Galerija

Bonus video: