Tivat punopravni član Instituta regija i gradova

"Osnovni cilj tog Instituta je da stvori platformu za opštine, regije i preduzeća širom Evrope, kako bi se jasno ukazalo na značaj koji regije i opštine imaju u ekonomskoj politici i uopšte razvoju Evrope"
0 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 16.01.2015. 14:45h

Potpisivanjem zvanične pristupnice, Tivat je od danas punopravni član Instituta regija i gradova (IRE).

Institut IRE formirao je 2004. godine profesor Franc Šauszberger, bivši predsjednik pokrajne Salcburg.

"Osnovni cilj tog Instituta je da stvori platformu za opštine, regije i preduzeća širom Evrope, kako bi se jasno ukazalo na značaj koji regije i opštine imaju u ekonomskoj politici i uopšte razvoju Evrope", saopšteno je iz Opštine Tivat.

Svojim aktivnostima, taj Institut promoviše decentralizaciju i regionalizaciju dajući svoju konkretnu, ali i ekspertsku podršku opštinama i regijama.

Opština Tivat je postala prvi i jedini predstavnik u IRE iz Crne Gore, čime joj se, kao punopravnoj članici, otvaraju mogućnosti direktnih kontakata sa evropskim institucijama - Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom, Komitetom regiona kao i drugim evropskim organizacijama.

Uz to, Tivat će imati benefite od umrežavanja sa preko 120 regiona, gradova i kompanija, članicama IRE, kao i pristupa ekspertizama i istraživanjima koja se realizuju pod pokroviteljstvom tog Instituta.

Bonus video: