Misteriozna kraljevska grobnica otkrivena u Egiptu

Zajedno sa njenim visočanstvom, sahranjene su i male statue, pogrebne posude i bakarno posuđe
1 komentar(a)
Grobnica Ričarada III, Foto: Beta
Grobnica Ričarada III, Foto: Beta
Ažurirano: 16.01.2015. 12:10h

Tim arheologa predvođen Miroslavom Bartom iz Češkog instituta za egiptologiju nedavno je, nedaleko od Kaira, otkrio grobnicu koja prirada nepoznatoj osobi kraljevske krvi. Međutim, stručnjaci pretpostavljaju o kome je riječ...

Grobnica je najvjerovatnije pripadala kraljici koja je živjela prije 4.500 godina, tokom V dinastije. Natpisi na zidovima otkrivaju da je grobnica bila vječno počivalište Hentakavese III, za koju se veruje da je bila žena faraona Neferefrea. Faraon je vladao samo nekoliko godina prije nego što je umro u svojim ranim dvadesetim, piše Nacionalna geografija.

Istraživači vjeruju da je otkriće kraljičine grobnice veoma izuzetno, jer pruža nove informacije o dobu V dinastije. Grobnica je pripisana kraljici zbog svoje lokacije nedaleko od grobnice faraona Neferefrea. Njegova piramida je bila među prvim izgrađenim u Egiptu i djeluje da je sagrađena u popriličnoj žurbi. Njene čudne karakteristike doprinijele su da ponese naziv "Nedovršena piramida". Ranije nije bilo poznato da li je kralj bio oženjen, niti ako jeste sa kim, ali ovo otkriće omogućava da se popune istorijske praznine.

Drugi zaključak koji podržava tezu da je Hentakavesa III bila Neferefreova kraljica su natpisi na zidovima njene grobnice koji navode da je bila "žena kralja", kao i "majka kralja". Iako je Neferefrea nasljedio brat, moguće je da su on i Hentakavesa bili roditelji Menkauhor Kaia, koji je postao faraon 24 godina nakon Neferefreove smrti. Porodično stablo u tom periodu je veoma nejasno, iako se vremenski period i njena titula "majke kralja" poklapaju.

Zajedno sa njenim visočanstvom, sahranjene su i male statue, pogrebne posude i bakarno posuđe - ukupno 30 predmeta. Nažalost, neke predmete su odavno ugrabili pljačkaši grobnica. Ti predmeti su možda sadržali druge zaključke o detaljima kraljičinog života, porodice i smrti.

Bonus video: