Stijepović: Da kažu kako se radnik stvarno povrijedio

"Ekipa TVCG se zatekla na Savinom Kuku upravo kada se desilo ovaj zloćudni i vrlo opasni incident. Odbili su da snime povrijeđene"
98 pregleda 4 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 15.01.2015. 15:58h

Direktor NVO „Centar za razvoj Durmitora“ Darko Stijepović, incident na uspinjači Savin kuk u kome je povrijeđen radnik „Unipreda“ Nićifor Šćekić, smatra “prikrivanjem povreda i tehničkih nesigurnosti skalamerije koja može kasnije nekog i života koštati”.

"Ekipa TVCG se zatekla na Savinom Kuku upravo kada se desilo ovaj zloćudni i vrlo opasni incident. Odbili su da snime povrijeđene. TV Vijesti saopštiše da je sigurnosna ograda na korpi udarila radnika po licu. Zaštitna ograda nije mogla udariti radnika po licu i nije mogla prouzrokovati onoliko krvarenje. Deset ljudi je vidjelo šta se desilo. Čemu laži? Radnik je hitno prebačen u bolnicu kolima hitne pomoći. Poslije ukazane pomoći otišao je kući u Bijelo Polje.

Čime se odvezao? Osnovana je sumnja da je radnik slomio nos i dužnost je policije da pregleda dokumentaciju ambulante hitne pomoći u Žabljaku. Ukoliko su utajili od državnog organa težinu povrede počinili su krivično djelo prikrivanja i moraju biti drakonski kažnjeni. Istražni organ nije izlazio na lice mjesta iako ima ozbiljnih indicija da je incident posljedica pada jedne korpe na drugu pri čemu je korpa zgnječila jednog radnika a drugome je slomila nos", navodi Stijepović u saopštenju dostavljenom elektronskom poštom".

On smatra da se u pojedinim medijima pokušava demantovati realnost.

"Informaciju o garancijama za sigurnost žičare koju daje neki ćato iz Direkcija za javne radove, koja je investitor i nekakav KV preduzetnik iz Nikšića koji je nadzorni organ. Oni nijesu relevantne osobe za ocjenu sigurnosti ski šklopocije već je to inspekcija Ministarstva saobraćaja. Baš u toku pravljenja med i maslo priloga TVCG na fuš žicari se jedna korpa otkačila i pojala na drugu. Radnike u korpi su poslije kruženja žičare razmrsili su na početnoj stanici. Zamislimo da smo na žičari prepunoj turista kada počnu da korpe jašu jedna na drugu. Džumbus. Opasan sport to skijanje – rekli bi na TVCG. Preko javnog servisa i drugih medija IRF kočoperno telali šta je mijenjano i farbano na šklopociji od žičare.

To ne može da košta 870.000 eura. Time neka “farbaju” Premijera. Ovoliko mazanje je samo zamazivanje očiju. Četrdesetjednu godinu postoje žičare u Žabljaku i poznato nam je kako se vrši remont žičara i koliko je koštao. Za do sada utrošen novac se mogle zamijeniti sve postojeće žičare na Durmitoru ganc novim, uključujući Štuoc. Neodgovornost državnih organa zauzela je maha i skupo nas košta a može nas još skuplje koštati. Da li treba da se desi apokalipsa kao na Bioču da bi se uozbiljio Premijer ili Ministar saobraćaja i Vrhovni državni tužilac", pita se Stijepović.

Tekst slične sadržine Stijepivić je u formi pisma dostavio i Vrhovnom državnom tužiocu gdje se ukazuje na pokušaje prikrivanja incidenata koji su imali i tragične posledice.

"Smrt dječaka na skijalištu Vučje, smrt skijaša na Bjelasici i opasni incidenti u sistemima vertikalnog transporta pokazuju na djelu opasnu neodgovornost. Zakon o bezbjednosti na skijalištima je donesen a nama se dešavaju opasne nesreće i prikriva nerad i neodgovornost. VDT se ne može osloboditi odgovornost za stanje bezbijednosti na sistemima jer vam ukazujemo na indicije o stanju haosa u sigurnosti na žičarama i incidentima koji se dešavaju na opasnim sistemima vertikalnog transporta. Ukazujemo vam i na pokušaje prikrivanja i relativizovanja odgovornosti na ski stazama u kojima učestvuju državni tužioci", navodi se u dopisu.

Bonus video: