Cetinje će podnijeti kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021.

Bogdanović je istakao kako narednih sedmica uslijediti predaja nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO
3 komentar(a)
Cetinje snijeg, Foto: Vesko Belojević
Cetinje snijeg, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 15.01.2015. 14:26h

Cetinje će podnijeti kandidaturu za Evropsku prijestonicu kulture 2021. godine, saopštio je danas gradonačelnik Aleksandar Bogdanović.

Kako se navodi u saopštenju Prijetonice, Cetinje je odlučilo da se kandiduje za Evropsku prijestonicu kulture jer je to prvi put omogućeno i gradovima iz zemalja koje su dio pretpristupnog procesa, a ne samo članicama Evropske unije.

Pripreme za podnošenje kandidature već su počele, zbog čega je danas formiran i organizacioni odbor kojim predsjedava Bogdanović.

“Kandidatura Cetinja proces je koji se tiče svih građana, ali i koji je od izuzetnog značaja za našu državu. Otud, vjerujemo da ćemo u narednim mjesecima svi zajedno raditi na kandidaturi, što podrazumijeva kreiranje koncepta i programa vezanog za projekat 'Cetinje 2021',” istakao je Bogdanović.

“Uvjeren sam da naš grad, kao kulturno, istorijsko i duhovno središte naše države, može zavrijediti status Evropske prijestonice kulture i pred nama je vrijeme u kojem ćemo posvećeno djelovati u tom pravcu”.

Kandidatura će biti podnijeta u toku godoine..

“Konceptom 'Cetinje 2021' objedinićemo tri stara centra naše države, jer ćemo uz Cetinje uvrstiti Rijeku Crnojevića i Žabljak Crnojevića, kao dva značajna kulturno – istorijska lokaliteta,” rekao je on.

Bogdanović je istakao kako narednih sedmica uslijediti predaja nominacionog dosijea za upis Cetinja na Listu zaštićene svjetske baštine UNESCO.

Zajedno sa gradonačelnikom, nominacioni dosije predaće predsjednik Nacionalne komisije za UNESCO prof. Branislav Mićunović i ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović.

“Krajem januara, u sjedištu UNESCO u Parizu, predaćemo generalnoj direktorki te organizacije Irini Bokovoj kandidaturu Cetinja. Od tog dana, UNESCO će u periodu od najduže 12 mjeseci donijeti odluku, a mi vjerujemo da će ona biti pozitivna i da će Cetinje od 2016. godine biti još jedan lokalitet iz Crne Gore koji je uvršten u pomenutu listu”, zaključio je.

Bonus video: