Trudnice za "TORCH" test daju 130 eura

Za očekivati je da bude još nestašica pojedinih testova
988 pregleda 14 komentar(a)
trudnica, beba, trudnoća, Foto: Shutterstock
trudnica, beba, trudnoća, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.01.2015. 06:50h

Trudnice koje treba da, po uputu izabranog ljekara, urade “TORCH” test prinuđene su da za to plate između 80 i 130 eura privatnim zdravstvenim ustanovama, nakon što im u Centru za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje (IJZ) saopšte da nema potrebih reagenasa.

Jedna od njih ispričala je "Vijestima" da joj rečeno da zbog nedostatka reagenasa uradi TORCH test u nekoj od podgoričkih privatnih laboratorija i da će joj Fond za zdravstveno osiguranje refundirati 30 odsto troškova.

Grupa bolesti sa TORCH panela (između ostalog sifilis, hepatitis B i varičela zoster), bezazlena za ostale ljude, može se prijeneti putem krvotoka na plod bilo kada u toku devet mjeseci, ali je veoma opasna ako se trudnica zarazi u prvih pet mjeseci trudnoće.

Visina iznosa za refundaciju, kako je saopšteno iz FZO, određuje se po cjenovniku Fonda koji usvaja upravni odbor te ustanove.

Iz IJZ, na čijem je čelu Boban Mugoša, su saopštili da se u okviru TORCH testova traži pet analiza i da ljekari traže još neke dodatne, za koje trenutno nemaju kompletne dijagnostikume.

Institut za javno zdravlje

Oni tvrde da se nestašica određenih testova i dijagnostikuma dešava zbog nedostatka novčanih sredstava.

Istakli su da su od traženih 800.000 eura za mikrobiološke dijagnostikume potrebne za period od godinu dana, iz državnog budžeta dobili svega pola miliona za testove reagense i potrošni sanitetski materijal.

"Zbog toga dolazi, i realno je očekivati da će i ubuduće povremeno dolaziti do nestanka određenih testova i dijagnostikuma, odnosno biće perioda kada pojedine analize neće moći da se urade", pojasnili su iz IJZ.

“Vijesti” su prije dva dana objavile da nesposobnost Fonda za zdravstveno osiguranje da u zakonitoj proceduri već dvije godine nabavi reagense za laboratorijske analize za bolnice širom Crne Gore, poreske obveznike košta dodatno oko pola miliona eura godišnje.

To su pokazali podaci istraživanja „Vijesti“ koje nekoliko godina prate ishod ovog tendera. Do te cifre došlo se uvidom u ugovore i dostupne fakture između prodavaca i bolnica.

Ipak, iz IZJ naglašavaju da ulažu napore da se racionalizuje potrošnja i sa opredijeljenjim sredstvima uradi što veći broj analiza, ali da su svjesni da o kontinuiranoj mikrobiološkoj dijagnostici mogu da govore kada u budžetu bude dovoljno sredstava za realne potrebe vezano za ovu oblast.

Zdravstvene ustanove da vode računa koga šalju na testiranje

U IZJ smatraju i da treba obratiti pažnju na veliki porast zahtjeva za analizama, kao i da svaka zdravstvena ustanova treba da napravi analizu realnih potreba za tom vrstom dijagnostike.

"U tom smislu je Institut već u nekoliko navrata intervenisao prema zdravstvenim ustanovama...", saopštili su i podsjetili pacijente na proceduru prilikom izrade TORCH testova.

Rekli su da pacijent treba da ponese uput od izabranog ljekara na šalter Centra za medicinsku mikrobiologiju radnim danima od 7:30 do 10 časova i da se analize rade jednom nedjeljno, a da se rezultati za 7 do 10 dana dostavljaju izabranom pacijentu koji je uputio pacijenta na analize.

Bonus video: