Poziv za prijave za Evropsku prijestonicu kulture

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori podsjetili su da je Evropska komisija poziv objavila krajem decembra prošle godine
70 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2015. 16:57h

Evropska komisija objavila je poziv za prijavljivanje gradova zainteresovanih da postanu Evropska prijestonica kulture 2021. godine, a pravo učešća imaju gradovi Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, bivše jugoslovenske Republike Makedonije, Islanda i Srbije.

Iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori podsjetili su da je Evropska komisija poziv objavila krajem decembra prošle godine.

„Ova inicijativa EU pokrenuta je 1985. godine. Vremenom je prerasla u jedan od najambicioznijih projekata kulture u Evropi, kako po obimu tako i po svojim razmjerama“, kaže se u saopštenju. Cilj inicijative je, kako se navodi, da proslavi kulturnu različitost Evrope i da istakne zajedničke odlike koje ove kulture u Evrope dijele, promovišući time međusobno razumijevanje, međukulturni dijalog i podižući svijest građana o pripadnosti zajedničkoj kulturnoj oblasti.

„Titula Evropske prijestonice kulture takođe može doprinijeti dugoročnom društveno-ekonomskom razvoju gradova, jer ona može da predstavlja moćno sredstvo, za te gradove i regije u kojima se nalaze, pomoću kojeg se njihov kulturni život revitalizuje, podstiče se kreativnost, omogućava im se profilisanje na evropskom i širem međunarodnom nivou, te se stimuliše društvena kohezija“, navodi se u saopštenju.

Iz Delegacije EU su predstavnike zainteresovanih gradova pozvali da pažljivo pročitaju poziv (dostupan na: http://ec.europa.eu/programmes/creative-europe/calls/general/2014-eac-a03_en.htm) i podnesu svoje prijave najkasnije do 23. oktobra 2015. godine. Više informacija, kako su naveli, dostupno je i na sajtu Delegacije www.delmne.ec.europa.eu.

Bonus video: