Novi konkurs međunarodnog školskog takmičenja "Podržimo solidarnost"

0 komentar(a)
aces, Foto: Screenshot
aces, Foto: Screenshot
Ažurirano: 14.01.2015. 13:02h

Akademija srednjeevropskih škola (aces) otvara novi ciklus takmičenja za prekogranične školske projekte i razmjenu učenika.

"Podstaknimo solidarnost: Brinimo o drugima i dijelimo ono što imamo!“ je tema ovogodišnjeg konkursa prekograničnih školskih projekata. Osmi put aces poziva nastavnike i učenike da osmisle i sprovedu nove projekte, u saradnji sa međunarodnim partnerima. Prijedlozi projekata se mogu poslati u periodu od 15. januara do 15. aprila ove godine. Škole koje budu predstavile najbolje projekte osvojiće novčane nagrade", saopšteno je iz aces.

U saopštenju se dodaje da aces predstavlja projekat koji je pokrenula ERSTE Fondacija na polju edukacije, a za koordinaciju inicijative su zaduženi austrijska organizacija Interkulturalni centar i slovačko udruženje Včeli Dom.

"Ova školska mreža je aktivna od 2006. godine u čitavoj srednjoj i jugoistočnoj Evropi, a osnovni cilj djelovanja je unapređenje razmjene i kulturnog dijaloga među mladima. U mrežu je uključeno 15 država regiona CIE, uz podršku ministarstava obrazovanja. Do sada je više od 25000 učenika i 3600 nastavnika učestvovalo u programu aces. Crna Gora je dio ove prekogranične mreže škola od 2007. godine i do sada je u programu aces učestvovalo 10 škola iz naše zemlje. Prethodni pobjednici takmičenja dolaze Podgorice, Nikšića, Bara i Budve", ističe se u saopštenju.

U periodu od 15. januara do 15. aprila, škole koje su zainteresovane da učestvuju u ovoj inicijativi treba da pronađu partnere iz zemalja regiona CIE i predaju predlog zajedničkog projekta.

Konkurs je otvoren za škole u zemljama učesnicama projekta, a ciljnu grupu čine učenici uzrasta od 12 do 17 godina. Aplikacija za pronalaženje partnerske škole je dostupna on-lajn, na veb sajtu aces.

Bonus video: