Đurović: Skupština Crne Gore da razriješi Darka Ivanovića

"Ivanović ne može biti istovremeno u poziciji da njegova organizacija proizvodi emisiju "Robin Hud" u kojoj je on još i autor, i da kao član Savjeta AEM donosi odluku o eventualnim prigovorima gledalaca o kršenju zakonskih normi i profesionalnih standarda u sopstvenoj emisiji", tvrdi Đurović
108 pregleda 2 komentar(a)
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Goran Đurović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 14.01.2015. 11:03h

Koalicija "NVO-saradnjom do cilja" dostavila je predsjedniku Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore, inicijativu za razrješenje Darka Ivanovića, člana Savjeta Agencije za elektronske medije (AEM).

"Zahtijevamo da Administrativni odbor pokrene postupak razrješenja Ivanovića u skladu sa članom 34 Zakona o elektronskim medijima. U ovom članu precizirano je da postupak razrješenja člana Savjeta pokreće radno tijelo Skupštine zaduženo za imenovanja. U članu 33 istog zakona propisano je da će Skupština razriješiti člana Savjeta i imenovati drugog, ukoliko se utvrdi da je prilikom imenovanja dao o sebi netačne podatke ili je propustio da iznese podatke i okolnosti koji su bitni za imenovanje. Pokretanje postupka razrješenja je prilika da Administrativni odbor ispravi grešku u skladu sa zakonom", kazao je Goran Đurović predsjednik Upravnog odbora "Koalicije NVO-saradnjom do cilja" .

On dodaje da je Skupština Crne Gore 16. decembra prošle godine većinom glasova potvrdila lsitu kandidata za članove Savjeta Agencije za elektronske medije čime je Ivanović postao član Savjeta AEM.

Ivanović, foto: Savo Prelević

"U postupku prijavljivanja na javni poziv Darko Ivanović dostavio je Administrativnom odboru Izjavu da nije u sukobu interesa, propisanim članom 17 Zakona o elektronskim medijima, i time doveo u zabludu članove Administrativnog odbora. Ivanović, je suprotno zakonu, dao izjavu da nije u konfliktu interesa koji je određen članom 17 Zakona o elektronskim medijima. Ivanović je 100% vlasnik pravnog lica, Agencije Media N-Gage, koje u koprodukciji sa javnim servisom Radio i Televizijom Crne Gore, u sezonama 2013/14 i 2014/15 proizvodilo i proizvodi emisiju "Robin Hud". To potvrđuje i ugovor između RTCG i Agencije media n-gage", rekao je Đurović.

On je objasnio da član 17 Zakona o elektronskim medijima propisuje konflikt interesa, a u stavu 4 se navodi da članovi Savjeta AEM ne mogu biti: "vlasnici udjela, akcionari, članovi organa upravljanja, zaposleni, lica pod ugovorom i sl., koji imaju interesa u pravnim licima koja se bave djelatnošću proizvodnje, emitovanja i/ili distribucije radijskog i/ili televizijskog programa ili drugih AVM usluga i sa njima povezanim djelatnostima (oglašavanje, elektronske komunikacije i sl.)"

"Ivanović ne može biti istovremeno u poziciji da njegova organizacija proizvodi emisiju "Robin Hud" u kojoj je on još i autor, i da kao član Savjeta AEM donosi odluku o eventualnim prigovorima gledalaca o kršenju zakonskih normi i profesionalnih standarda u sopstvenoj emisiji", tvrdi Đurović.

Po njegovim riječima nadležnosti Savjeta AEM su definisane članom 14 Zakona o elektronskim medijima kao i Pravilnikom o postupku po podnešenim prigovorima u slučajevima kršenja uslova iz izdate dozvole, odluka i propisa Agencije iz kojeg je očigledno da je Savjet AEM nadležan za razmatranje prigovora gledalaca i slušalaca u drugostepenom postupku.

"Očekujemo da Adminstrativni odbor odmah reaguje i pokrene postupak razrješenja", zaključuje Đurović.

Bonus video: