Zimska oprema ipak još obavezna

Uredbu, kojom treba da se definiše šta je zimska oprema i na kojim putevima je obavezna, MUP još nije donio
497 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 14.01.2015. 07:02h

Iako su usvojene krajem godine i učinjene zvaničnim objavljivanjem u Službenom listu, izmjene Zakona o bezbjednosti saobraćaja (ZOBS), čija je glavna ideja da upotreba zimske opreme zavisi od uslova na putu, a ne od kalendara, još ne važe.

Razlog je što nije donesena uredba koja uređuje tu problematiku, a njena radna verzija suštinski potire osnovnu ideju zakona i nameće obavezno korišćenje zimske opreme u gotovo cijeloj Crnoj Gori.

Tako policijaci mogu da pišu kazne za neposjedovanje i nekorišćenje zimske opreme.

Član radne grupe za izradu uredbe Miodrag Šuškavčević iz AMSCG potvrdio je da u radnoj verziji tog dokumenta piše da je zimska oprema obavezna od 15. novembra do kraja marta, bez obzira na vremenske i prilike na putu. U tom dokumentu su pobrojani i djelovi puteva na koje se odnosi naredba MUP-a i ispada da se bez zimske opreme ne može mrdnuti po Crnoj Gori. Iz Podgorice se, sudeći po ovom spisku "opasnih" puteva, bez zimske opreme jedino može put Nikšića, ali ne i ka Petrovcu, ili iz Petrovca ka Baru.

Na taj način poništava se osnovna ideja izmjena Zakona da upotreba zimske opreme ne zavisi od kalendara, nego od uslova na putu.

"Ako se i ubuduće upotreba zimske opreme bude određivala vremenskim periodom, a ne uslovima na putu, kako je ranije najavljeno, iznevjerićemo osnovnu ideju zakona da se vozačima omogući da prilagode svoje vozilo aktuelnoj situaciji u saobraćaju", rekao je za "Vijesti" mr Milenko Čabarkapa, direktor Instituta za bezbjednost saobraćaja pri Fakultetu za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Beranama.

Čabarkapa, foto: Privatna arhiva

Ovaj stručnjak za bezbjednost saobraćaja kaže da treba propisati da su vozači i van naznačenog perioda od 15. novembra do kraja marta moraju da koriste zimsku opremu ako to zahtijevaju uslovi na putu.

Podsjeća da je prošle godine snijeg pao prije 15. novembra. Isto tako, smatra on, ta obaveza ne smije da važi kada su putevi suvi i čisti.

"Zato bi trebalo ostati vjeran prvobitnoj ideji, da nadležni organi u realnom vremenu određuju dionice puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme, što bi trebalo da bude stavljeno vozačima do znanja i preko medija, ali prije svega saobraćajnim znakom za obavezno korišćenje zimske opreme", kaže Čabarkapa.

Iz MUP-a juče nijesmo dobili odgovore na pitanja je li i zašto je zimska oprema i dalje bezuslovno obavezna na nekim putnim pravcima i zašto korišnjenje te opreme nije uslovljeno samo prilikama na putu. Ministar Raško Konjević je krajem oktobra najavljujući izmjene ZOBS-a kazao da će zimska oprema biti obavezna samo kada su zimski uslovi, odnosno kada su na putu snijeg, led i poledica.

Sada radno tijelo u kojem većinu čine predstavnici, odnosno Uprava policije, "predlaže" rješenje da zimska oprema bude obavezna bez obzira na vremenske prilike.

Gume mogu biti i ljetnje, ali moraju imati lance

Prema radnoj verziji uredbe koju razmatra radno tijelo, pod zimskom opremom za putnička i teretna vozila do tri i po tone ukupne težine podrazumijevaju se pneumatici za zimsku upotrebu ili pneumatici sa oznakom M+S montirani makar na pogonskim točkovima ili ljetnje gume na svim točkovima na koje su montirani lanci za snijeg, odnosno drugi uređaji koji povećavaju prijanjanje gume za kolovoz.

"Na ovaj način se vjerovatno želi izaći u susret vozačima koji izuzetno rijetko voze dionicama puta na kojima postoji opasnost od zimskih uslova, kao što su vozači na primorju ili Podgorici", kaže Čabarkapa.

Galerija

Bonus video: