Baković o isključenju đaka: Požurili i škola i Ministarstvo

Ministarstvo i škola stavili P.S. u neravnopravan položaj u odnosu na ostale učenike
146 pregleda 8 komentar(a)
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Šućko Baković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.01.2015. 18:19h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković procijenio je da su uprava Elektrotehničke škole i Ministarstvo prosvjete povrijedili prava učenika P.S. koji je zbog neopravdanih izostanaka krajem prvog polugodišta isključen iz škole.

U mišljenju Bakovića, u koje su “Vijesti” imale uvid, stoji da je P.S. “Radnjama Ministarstva i škole stavljen u neravnopravan položaj u odnosu na ostale učenike, uz uskraćivanje prava da utiče na postupak koji ga se direktno tiče”.

Otac učenika Dalibor Stanković prijavio je Bakoviću i Prosvjetnoj inspekciji da je njegov sin nezakonito isključen iz škole. Stanković je tada kazao da ne spori broj neopravdanih izostanaka, već način na koji je P.S. isključen - bez procedura propisanih Pravilnikom o načinu i postupku izricanja vaspitnih mjera za učenike.

Da Pravilnik nije poštovan utvrdio je i Baković:”P.S. nikada nije izrečena nijedna vaspitna mjera zbog neopravdanih izostanaka ili nekog drugog neodgovornog ponašanja u školi što navodi na zaključak da škola nije pratila ponašanje učenika dok nije premašio određeni broj neopravdanih izostanaka. Osim toga, roditelj je obaviješten tek nakon što je broj neopravdanih premašen što nije u skladu sa minimumom odgovornog postupanja koji se od obrazovne ustanove očekuje”.

Direktor škole Veselin Pićurić bio je juče nedostupan na brojeve poznate redakciji, dok je iz Ministarstva prosvjete saopšteno da će mišljenje ombudsmana biti dostavljeno nadležnoj službi na dalju proceduru.

Baković je uočio i to da je rješenje škole o isključenju učenika izvršeno i prije nego što je postalo pravosnažno, odnosno prije nego je o žalbi roditelja odlučilo Ministarstvo prosvjete, iako je taj resor potvrdio odluku uprave ustanove, što takođe predstavlja povredu prava đaka.

Ombudsman ističe i da Ministarstvo u postupku po žalbi nije cijenilo navode Dalibora Stankovića da mu je uskraćena mogućnost da iznese dokaze u drugostepenom postupku, a iz tog resora Bakoviću nijesu odgovorili kako je rješenje o isključenju postalo izvršno prije okončanja žalbenog postupka:”Ovakvo postupanje navodi na zaključak da su mišljenje i interesi učenika stavljeni iza interesa ustanove”.

Zaštitnik je Ministarstvu prosvjete preporučio da bez odlaganja preispita svoje rješenje i omogući roditeljim P.S. da učestvuju u postupku, kao i da naloži inspekcijski nadzor nad radom škole i utvrdi da li je uprava postupala u skladu sa načelom interesa djeteta.

Prosvjetna inspekcija, odnosno inspektor Svetozar Bulatović, već češlja dokumentaciju Elektrotehničke škole, ali po prijavi Dalibora Stankovića.

Bonus video: