Lijepo vrijeme na Savinom kuku, ali snijega fali

Aktuelni cjenovnik usluga ove zimske sezone, predviđa da tokom januara jednodnevni ski pas za odrasle košta 12, dvodnevni 20 a poludnevni osam eura
80 pregleda 2 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 13.01.2015. 15:44h

Prelijep dan privukao je na Savin kuk oko 500 ljubitelja skijanja. Nije to buking kakav je bio u prvoj dekadi ovog mjeseca ali jeste značajan u okolnostima oskudne ponude koju ova jedinstvena priroda značajno amortizuje.

Durmitor je kao rijetko kad oskudan sa snijegom. Zbog toga je juče u funkciji samo poslednjih 300 do 400 metara staze. I to zahvaljujući poslednjem snijegu koji je prekrio već okopnjelo podnožje skijališta.

U takvim okolnostima juče su radila dva ski lifta i bebi lift. Oko podne „stao je jedan od ski liftova za odrasle. Spontano nastale su velike gužve. Turisti strpljivi u redovima a čekanja su trajala i pola sata. To je cijena skijanja niz stazu dugu nekoliko stotina metara. Uspinjača nije uključivana jer nije bilo zainteresovanih da bez skija „uhvate krug“ dvosjedom „donje“ uspinjače. „Gornja“ izazovnija za napredne skijaše i izletnike, kako je ranije saopšteno, zimus nije ni planirana u ponudi. Ski topova za pravljenje vještačkog snijega nema ni u najavama.

Profesor Milika Najo Popović iz Pljevalja kaže da je na durmitorskim skijalištima od kad zna za sebe, pamti zime i sa lošijim vremenskim uslovima ali se „nekako radilo“.

"Ja sam, iskreno rečeno, razočaran. Očekivao sam pozitivne pomake a izgleda da je ovo samo šminka. Država je uložila 800.000 eura a ja ne vidim ni 30 posto ulaganja. Za remont su angažovali firmu koja se tim poslom nikad nije bavila. Nikada nije bilo gore kada je u pitanju transport na skijalištu. Radi samo jedan lift od nekoliko stotina metara. Uspinjača se ne uključuje, na bebi liftu nekoliko najmlađih. U svjetskim centrima za 12 eura, koliko ovdje košta ski pas imaš na raspolaganju 100 kilometara staza. Nikakva ponuda za taj novac. Plus dva eura za parking. Da imaju sluha u okakvim oklonostima već danas bi formirali novi cjenovnik. Ove zime uskraćen je rad kafea „Oro“, objekta gdje se jedino moglo lijepo osvježiti. Ova dva, koji su u vlasništvu skijališta, svake godine mijenjaju zakupce i u njima je usluga ispod a cijene iznad nivoa. Iako sam rođeni Žabljačanin, nažalost, za naredne sezone potražiću neko drugo skijalište", kaže Popović.

Nikšićanka Katarina Nikčević, uprkos nedostacima, kaže da Savin kuk ne bi mijenjala ni za koji ski centar.

"Zbog ovog što je priroda dala pa i zbog ovog što se ovdje nudi. Funkcioniše ono što se u okolnostima pomanjkanja snijega može ponuditi. Ovaj novi snijeg doprinio je da je mnogo ljepše i uslovnije za skijanje. I ovi ljudi su ljubazni. Ipak, moglo bi biti jeftinije. Jasno, ne može biti džabe ali 12 eura dnevno nije nalo jer se malo i nudi", kazala je Nikčević.

Novinaru agencije MINA Milanu Žugiću juče je bilo odlično.

"Sunčan dan upotpunio je čari planine pa treba doći i to osjetiti jer je Durmitor dominantno prva crnogorska planina. Možda je trebalo utabati prvi snijeg kako bi staze bile postojanije. Decenijama nema ni jedne nove staze pa je postalo monotono a evidentna je disproporcije onog što se nudi sa utvrđenim cijenama", kaže Žugić.

Sagovornik „Vijesti“ koji je želio ostati anoniman rezignirano kaže da je u najmanju ruku razočaran.

"Troje djece i ja skijamo. Dva ski pasa za odrasle i dva dječija. Nema nikakvog gratisa. Nejasno je zašto nema nedjeljnog ski pasa za djecu. Skupo je, preskupo za ovo što se nudi. Radi samo jedan ski lift, gužve su velike", kaže naš sagovornik.

Za rekonstrukciju opredijeljeno 800.000 eura

Miloš Popović, direktor preduzeća Turistički centar „Durmitor“ koje gazduje ovim skijalištem nakon što je postalo vlasništvo Investiciono razvojnog fonda, ranije je kazao da je kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore za 2014. godinu, za rekonstrukciju i nabavku neophodne pokretne imovine za skijalište Savin kuk, opredijeljeno 800.000 eura.

"Konzorcijum “San Inžinjering” iz Podgorice i “Uniprod” iz Bijelog Polja odabrane su kao najpovoljniji ponuđač na tenderu koji je raspisala Direkcija javnih radova i izvode aktuelne radove na skijalištu. To podrazumijeva generalni remont žičare "Savin kuk 1", i tri ski lifta. U cijeloj investiciji planirana je nabavka novog dječijeg lifta, postavljanje signalizacije na skijalištu i sigurnosne opreme kao i nabavku još jedna mašine za pripreme i uređenje staza. DOO “Turistički centar Durmitor” putem javnog poziva izdao je pod zakup restorane u podnožju popularnog skijališta i obližnju skijašnicu. Restoranima “Durmitorsko sijelo” i “Montana” naredne sezone raspolagaće DOO “Kastel” iz Podgorice dok je skijašnica po istom osnovu pripala Ski centru “Vučje” iz Nikšića", kazao je pred početak sezone Popović

Aktuelni cjenovnik usluga ove zimske sezone, predviđa da tokom januara jednodnevni ski pas za odrasle košta 12, dvodnevni 20 a poludnevni osam eura. Usluge noćnog skijanja su šest eura eura koliko iznosi i jednodnevni ski pas za djecu uzrasta do 14 godina. Sedmodnevni ski pas u januaru košta 70, desetodnevni 100 eura a sezonski 230 eura.

Cijena sezonskog ski pasa za odrasle Žabljačane iznosi 100 eura dok će domicilna djeca uzrasta do 14 godina, ove zime moći da besplatno koriste skijašku infrastrukturu najvećeg durmitorskog skijališta.

Tokom februara i marta jednodnevni ski pas koštaće deset a poludnevni šest eura. U tom periodu sedmodnevni ski pas vrijedi 60 a desetodnevni 80 eura. Za ove mjesece utvrđena je i cijena petodnevnog ski pasa, od ponedjeljka do petka, koja iznosi 40 eura.

Iznajmljivanje kompleta skijaške opreme, u standard varijanti, tokom januara naplaćuje sedam a u februaru i martu pet eura dnevno. Komplet „premijum“ opreme u januaru se nudi za dnevni najam koji iznosi deset a u februaru i martu osam eura.

Bonus video: