Očekuju završetak radova za dva do tri mjeseca

On je naglasio da je oko 75 hiljada pacijenata u posljednje dvije godine "prošlo" kroz Urgentni centar
0 komentar(a)
Milan Mijović, Foto: Luka Zeković
Milan Mijović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.01.2015. 19:21h

Direktor Kliničkog centra Crne Gore Milan Mijović izjavio je da će adaptacija Urgentnog bloka, vrijedna 700.000 eura, da počne 2. februara.

On je juče, na konferenciji za medije, istakao da je predviđeno da rekonstrukcija traje 60 dana, ali da će radovi da budu završeni za maksimum tri mjeseca.

Novac za adaptaciju Urgentnog centra donirala je Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA), a Mijović tvrdi da ih očekuje veliki broj građevinskih radova i nabavka kompletne opreme.

Kazao je da ovih dana očekuju od vladine agencije zvaničnu informaciju ko je izvođač radova i najavio da će štampati posebne flajere i postere u kojim će pojasniti funkcionisanje KCCG za vrijeme renoviranja.

Mijović je istakao da su odlučili rad Urgentnog centra bude u okviru Centralne poliklinike KCCG i da su napravili prekompoziciju, prilagodivši određene ambulante potrebama Urgentnog bloka.

Tako će , tvrdi Mijović, to od 26. februara da bude Internistička ambulanta, zatim i Hiruška, da bi se od 2. februara kompletan rad premjestio u polikliniku.

Nakon završetka radova, po mišljenju direktora KC, prostor Urgentnog centra biće funkcionalniji i uvećan za dvije ambualante, čime će se ubrzati protok pacijenata i dobiti vrlo kvalitetna zdravstvena zaštita u hitnim stanjima.

Mijović je zamolio sve osiguranike i kolege iz drugih gradova da ulože dodatni napor u organizaciji rada i upućivanju pacijenata u Urgentni centar, kako bi sa što manje opterećenja preživjeli period koji je vrlo komplikovan i težak, "obzirom da se usluge obavljaju u jednom prostoru koji nije namijenjen za to", ali i da osiguranici razumiju ukoliko dođe do pomjeranja termina u određenim dijagnostičkim procedurama.

On je naglasio da je oko 75 hiljada pacijenata u posljednje dvije godine "prošlo" kroz Urgentni centar.

Na pitanje da li KC ima problem sa grijanjem obzirom na pritužbe pacijenata, Mijović je izjavio da od početka grejne sezone nije bilo pauze niti jednog sata i da su posebno obratili pažnju na period koji je bio praćen niskim temperaturama, kada je grijanje radilo od 0 do 24 časova.

Ne planiraju proteste, ali će tražiti da se poboljša položaj ljekara

Dirketor Urgentnog centra KCCG Vladimir Dobričanin kazao je da ne planiraju da organizuju dalje proteste i naglasio da nema sukoba između ljekara i tužilaštva.

Ljekari KC su 29. decembra organizovali protest ispred Instituta za bolesti djece zbog privođenja dr Ljubinke Dragaš i dr Filipa Vukmirovića povodom slučaja infekcije pet beba iz Bijelog Polja, od kojih je jedna preminula.

Dobričanin je rekao da su tada izrazili nezadovoljstvo zbog samog čina hapšenja, ali i da, u sklopu sindikata, planiraju da upute inicijative prema nadležnim državnim organima.

"Očekujemo novog ministra da nam pomogne na tom putu i nakon toga ćemo krenuti u poboljšanje socijalnog i ekonomskog stanja ljekara crne gore", istakao je.

Bonus video: