Prenoći ko se zatekne u gradu: Hoteli u Pljevljima posluju na ivici isplativosti

Svi bi morali više da radimo na reklami, kaže direktor lokalne TO
340 pregleda 3 komentar(a)
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 12.01.2015. 19:56h

Pljevlja u prosjeku svakog dana posjeti svega desetak gostiju, a statistički podaci pokazuju da se oni dugo ne zadržavaju u zvanično najzagađenijem evropskom gradu.

Podaci Monstata pokazuju da u posljednjih nekoliko godina u Pljevlja godišnje dođe između tri i četiri i po hiljade gostiju od kojih su polovina stranci.

Oni se u Pljevljima u prosjeku zadržavaju dva do tri dana što se može zaključiti na osnovu broja noćenja koji se kreću od 6,5 do 13 hiljada koliko ih je registrovano prošle godine.

Iz NVO sektora u subotu je saopšteno da je koncentracija štetnih PM10 čestica u Pljevljima dostigla rekord, i da je 17 puta bila veća od dozvoljene.

Na teritoriji tog grada registrovano je 14 objekata koji nude usluge smještaja, od čega je šest hotela, jedna gostionica, šest privatnih smještaja i jedan kamp.

Kada bi se broj noćenja u Pljevljima podijelio na šest hotela ne računajući ostale smještajne kapacitete, dobilo bi se da u prosjeku svaki hotel godišnje ima oko 1.100 noćenja, što su tri noćenja dnevno.

Imajući u vidu mali broj noćenja, a velike troškove održavanje hotela, troškove komunalnih usluga, grijanja, poreza, zarada zaposlenih rad hotela u Pljevljima je na granici isplativosti.

Hotelijeri kažu da nije lako naći turiste u Pljevljima, ali da kvalitetnom kuhinjom, dobrim smještajnim kapacitetima i preporukama uvijek pokušavaju doći do gostiju.

Vlasnik hotela “Pljevlja” Predrag Cvijović tvrdi da je gostiju malo, te da je u prošloj godini broj posjeta bio manji u odnosu na prethodne.

Cvijović je kazao da su Pljevlja industrijski, a ne turistički grad i da posjeta ovoj sredini uglavnom zavisi od firmi, odnosno njihovog poslovnog uspjeha. Poznati pljevaljski hotelijer kaže da najčešće ugošćavaju sportske ekipe, koje dolaze u Pljevlja da odigraju utakmice kao i poslovne ljude koji dolaze na sastanke.

„U Pljevlja dolazi uglavnom klijentela najmanjih platežnih mogućnosti, pješaci i biciklisti koji žele na putu do drugih odredišta da za malo novca prespavaju“, rekao je pljevaljski ugostitelj.

Cvijović kaže da je malo onih koji se zadržavaju duže od dan - dva.

I vlasnik pansiona “Trebovina” Jasmin Ajanović kazao je da se gosti koji koriste njihove usluge zadržavaju samo dan i obično su na proputovanju do primorja. Kaže da među njima imaju i dosta radnika, koji su angažovani na nekim od poslova u pljevaljskim firmama.

„Rijetko ko da je došao u Pljevlja nekim drugim povodom. Ima i stranaca koji kod nas traže povoljan smještaj, ali su oni uglavnom svratili da prespavaju nakon što ih je na proputovanju ovdje zatekla noć“, kaže Ajanović.

Direktor lokalne Turističke organizacije Dragiša Sokić kaže da je broj noćenja u prošloj godini za sedamdeset do osamdeset odsto veći u odnosu na 2013.

Priznaje da je nepovoljna ekološka situacija u Pljevljima limitirajući faktor koji i značajno utiče na broj posjeta ovom gradu, ali smatra i da se hotelijeri dovoljno ne bave promocijom svojih usluga.

“Kvalitet usluga i marketing privlače turiste i svaki hotel treba da se time pozabavi. Samo neke od njih su rafting Tarom, jahanje konja na Kosanici, izlet na Ljubišnji, vožnja biciklom na 270 kilometara markiranih biciklističkih staza, pecanje“, nabrojao je Sokić.

Bonus video: