DF: Kvalitet vazduha u Nikšiću je kao u Pljevljima

"Pokret za promjene i DF najoštrije osuđuju infantilan odnos lokalne uprave u Nikšiću, prema ekološkim problemima, koji doprinose da aerozagađenja budu iznad svih normi i standarda", ocijenio je Raičević
86 pregleda 3 komentar(a)
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Nikšić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 12.01.2015. 13:31h

Kvalitet vazduha u nikšičkoj opštini je zabrinjavajući, na nivou Pljevalja, a lokalna vlast bi morala građanima da pojasni stvarno stanje, poručeno je iz Demokratskog fronta (DF).

Odbornik DF-a, Vladan Raičević optužio je lokalnu samoupravu da je nesposobna i neodgovorna prema građanima Nikšića što se, kako je ocijenio, najbolje vidi u odnosu prema aerozagađenjima, koji negativno utiču na zdravlje građana.

"Pokret za promjene i DF najoštrije osuđuju infantilan odnos lokalne uprave u Nikšiću, prema ekološkim problemima, koji doprinose da aerozagađenja budu iznad svih normi i standarda", ocijenio je Raičević.

On je napomenuo da je divlja deponija Halda, industrijske i otpadne vode, neuređena korita Zete, Gračanice i Bistrice, nelegalne sječe šuma, neuređena deponija Mislov do i druge divlje neuređene deponije, kojima se ne zna broj, uzročnik "trovanja" građana.

"Dobro bi bilo da gospoda iz vlasti objasni javnosti, šta su uradili i šta planiraju, da urade na sanaciji ovih "crnih tačaka" Nikšića. Ovo su problemi svih građana a obaveza vlasti je da rješavaju ove probleme. Vlast očito i ne umije i neće, pa je iz svega jedini zaključak da njih ne zanima zdravlje građana", poručio je Raičević.

On je kazao da neodgovoran odnos anahrone DPS-SDP koalicije, pokazuje da zdravlje građana za njih nema nikakvog značaja, "jer da ima, odnos prema ovom problemu bio bi drugačiji".

Raičević je poručio da Nikšićani ne žele sudbinu Pljevalja ali je situacija slična.

"Povećane koncentracije suspendovanih čestica PM10 i PM2,5 su izražen problem, koji zahtjeva adekvatnu i urgentnu reakciju institucija koje su nadležne za praćenje kvaliteta vazduha", kazao je on.

Raičević je ocijenio da je povećan iznos PM10 i PM2,5 dijelom i rezultat pogrešne odluke lokalne uprave da dozvoli saobraćaj u užem gradskom jezgru.

Pokret za promjene i DF pozvali su da se objavi koliko je Nikšićana oboljelo od respiratornih bolesti, astme, bronhitisa i drugih oboljenja pluća, kao i broj oboljelih od malignih bolesti u poslednih nekoliko godina.

"Apelujemo da se javnost upozna sa stvarnim stanjem i da se preduzmu zakonske norme. Smatramo da je krajnje vrijeme, da se ovaj problem počne rješavati, jer zdravlje nema cijenu", zaključio je Raičević.

Bonus video: