Crna Gora odaje poštu francuskim mornarima stradalim na brodu "Dag"

Spomen pločom na Šetalištu kralja Nikole lučki grad obilježiće godišnjicu stradanja posade broda "Dag" 1915.
98 pregleda 2 komentar(a)
brod Dag
brod Dag
Ažurirano: 11.01.2015. 19:48h

Postavljanjem spomen ploče na šetalištu u Baru Crna Gora odaće poštu francuskim mornarima stradalim na brodu "Dag", čiji se ostaci nakon uništenja 1915. nalaze u podmorju blizu Volujice.

Odluka je donijeta pred sam kraj prošle godine jednoglasno u Skupštini crnogorskog lučkog grada.

"Dag" je potonuo 24. februara 1915. nakon što je naletio na austrougarsku minu, a od 79 članova posade preživjelo je njih 40.

Odlukom da se na dostojan način iskaže poštovanje žrtvama saveznika u Prvom svjetskom ratu željeni ishod dobija i inicijativa barske "Sua Sponte" iz marta 2012, kao i apeli Dušana Varde, reditelja poznatih filmova o podvodnom blagu Crne Gore, koji je sugerisao da jedna od tada preko 300 bezimenih ulica u Baru dobije naziv Ulica francuskih mornara.

Zalagao se i da jedna od 300 bezimenih ulica ponese ime savezničkih žrtava: Varda

Najveća zabilježena pomorska tragedija u barskom zalivu zbila se nakon što su francuski ratni brodovi "Dag" i razarač "Fo" do Bara 23. februara 1915. dopratili engleski parobrod "Vajthed" sa hranom za crnogorsku vojsku.

U odbrambenoj poziciji vrijednog transporta od neprijateljskih torpiljerki, francuski brodovi su tada ostali na sidrištu ispred luke.

"Zbog jakog vjetra, 24. februara 1915. u ponoć "Dagu" je po morskom dnu oralo sidro koje je potom zakačilo austrijsku podvodnu minu postavljenu u smjeru izlaska iz luke i tako je brod na oko 300 metara od vile "Topolica" u eksploziji prepolovljen i potonuo. Pri tome je poginulo 39 članova posade", faktografski šturo i precizno potonuće "Daga" opisao je čuveni hidrograf i pomorski istoričar SFRJ Dinko Franetović u djelu "Historija pomorstva i ribarstva Crne Gore do 1918." koje je 1960. objavio Istorijski institut Crne Gore.

Inicijativa za postavljanje spomen-obilježja savezničkim žrtavama ubrzana je nakon posjete ambasadorke Francuske u Crnoj Gori Veronike Brumo Baru kada je sa upravom grada razgovarala i o zajedničkom projektu obilježavanja stogodišnjice stradanja francuskih mornara. Brumo je najavila da će istim povodom u februaru 2015. u Bar uploviti francuski ratni brod.

Profesor mr Ivan Jovović, predsjednik barskog ogranka Matice crnogorske podsjetio je da su francuski mornari u Prvom svjetskom ratu pružili nemjerljivu vojnu i humanitarnu pomoć”.

"Ta njihova žrtva nije dostupna spoznaji građana, već je ostala samo "svojina" intelektualnog kruga Barana", rekao je, između ostalog, barski publicista.

Prema prvim najavama, spomen ploča mornarima sa "Daga" biće postavljena na Šetalištu kralja Nikole.

"Nejvi Lig" 1915. godine objavio je tekst o impresivnom Bodežu

Vojni pomorski bilteni kažu da je "Dag", u prevodu "Bodež", bio ponos francuske flote, sagrađen 1908. u Lorienu na Atlantiku. Tri parne mašine su mu omogućavale za ono vrijeme impresivnu brzinu od 30 milja na sat.

Godišnjak “Nejvi Lig” za 1915/16. godinu opisuje da je bio naoružan sa dva topa 37 mm i četiri torpedne cijevi, te da je u sadejstvu sa ostalim savezničkim brodovima početkom Prvog svjetskog rata više puta donosio hranu i namirnice za lokalno stanovništvo i crnogorsku vojsku.

Bonus video: