CGO organizovao obuku novinara za praćenje slučajeva kršenja ljudskih prava

Projekat je podržan od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gor
75 pregleda 0 komentar(a)
CGO, Foto: CGO
CGO, Foto: CGO
Ažurirano: 11.01.2015. 14:13h

U okviru realizacije projekta „Ubrzajmo ljudska prava“, Centar za građansko obrazovanje CGO je, u saradnji sa Građanskim inicijativama GI, organizovao od 9. do 11. januara obuku za novinare u oblasti razvoja tehnika za praćenje u slučajevima kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori.

Cilj obuke je, kako je saopštila saradnica na programima Svetlana Pešić, bio da se mladi novinari bliže upoznaju sa postojećim zakonodavnim i institucionalnim okvirom zaštite ljudskih prava u Crnoj Gori, obavezama koje su preuzete u okviru procesa evropskih integracija, praksom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i procedurom, mehanizmima i instrumentima za praćenje slučajeva kršenja ljudskih prava u Crnoj Gori i medijskim izvještavanjima o njima.

“Projekat ‘Ubrzajmo ljudska prava’, u okviru kojeg se sprovodi obuka za novinare, ima za cilj jačanje uloge civilnog društva u promociji ljudskih prava i demokratskih reformi u Crnoj Gori, te podršku mirnom usklađivanju grupnih interesa, kao i konsolidovanje političkog učešća i zastupljenosti građana i građanki. Specifični cilj projekta je da se unaprijedi praćenje i zaštita ljudskih prava u Crnoj Gori kroz pojačano i aktivno učešće organizacija civilnog društva”, piše u saopštenju.

Predavači su bili stručnjaci iz oblasti ljudskih prava i medija, ali i predstavnici organizacija i pojedinci čija prava se krše i koji su kroz lične primjere osvijetlili način na koji se ova pitanja tretiraju u crnogorskom društvu. Novinarima iz redakcija dnevnih listova Vijesti, Pobjeda i Dan i Studentskog radija Krš, koji su uspješno završili obuku, sertifikati će biti uručeni na završnoj konferenciji projekta “Ubrzajmo ljudska prava”.

Projekat je podržan od Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Bonus video: