Marković: Smanjuje se broj neizvršenih presuda

On je podsjetio da su javni izvršitelji sa radom počeli u aprilu, navodeći da je od tada postupak izvršenja brži
7 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2015. 13:43h

Broj neizvršenih presuda osjetno se smanjuje od kada su sa radom počeli javni izvršitelji, ocijenio je ministar pravde Duško Marković, navodeći da je vrlo zadovoljan njihovim radom. On je podsjetio da su javni izvršitelji sa radom počeli u aprilu, navodeći da je od tada postupak izvršenja brži.

Marković je ukazao da je javna izvršiteljska služba novina u pravnom sistemu Crne Gore. "Ministarstvo pravde, iako je shodno Zakonu dužno da isključivo nadzire rad javnih izvršitelja, ipak, aktivno pomaže i pruža podršku izvršiteljima i organima Komore kroz svakodnevnu komunikaciju, organizaciju kontinuiranih obuka, kroz rad Komisije koju je obrazovalo Ministarstvo, u kojoj su njegovi i predstavnici suda i javnih izvršitelja upravo kao stručna podrška ovom novom mehanizmu", precizirao je Marković u izjavi za agenciju MINA.

Kako je kazao, ono što se potroši mora da se plati.

"I nije ovdje riječ samo o pravnosnažnim sudskih odlukama nego i o postupanjima na osnovu vjerodostojnih isprava, pa se tako jača jedan savremeni standard građanske discipline kroz uredno plaćanje dažbina, električne energije, komunalija, dakle, ono što se potroši mora da se plati", precizirao je Marković.

Kako je naveo, na tom planu Ministarstvo pravde je učinilo značajan posao, »bez lažne skromnosti, a iz potrebe da pohvalim rad Ministarstva koji najčešće ostaje nevidljiv«.

"Trebalo je prikupiti iskustva drugih država, stvoriti preduslove za uvođenje javnih izvršitelja, anticipirati buduće izazove kako bi se preventivno djelovalo odmah na početku, umanjiti rezervisanost građana ali i opreznost pravnika koje je trebalo ohrabriti da se prijave za ovu profesiju i nastaviti kroz svakodnevnu komunikaciju i podršku pomaganje ovoj javnoj službi", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, koliko je ta služba važna govori i podatak da Evropska komisija prati rad izvršitelja kroz redovno statističko izvještavanje. "Uspješnost javne izvršiteljske službe kao i rada notara direktno utiču na investicionu klimu u Crnoj Gori i njeno pozicioniranje na mapi sigurnih investicionih destinacija", zaključio je Marković.

Bonus video: