Građani vjeruju policiji, a ubistva im nisu glavni problem

20 komentar(a)
Policija, Parada ponosa, Foto: Savo Prelević
Policija, Parada ponosa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 11.01.2015. 07:45h

Dvije trećine crnogorskih građana smatra da je najveći problem u društvu krađa, 57 odsto njih misli da je to bespravna gradnja, 54 procenta prosjačenje, a za polovinu ispitanika najveći problemi su nepropisno parkiranje, organizovani kriminal, narkomanija, šverc..

Tek petina stanovništva smatra da su najizraženiji problemi ubistvo, pokušaj ubistva, prostitucija i nasilje na javnom mjestu.

To je pokazalo istraživanje koje je za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) uradila agencija “DeFacto”.

Mirjana Bošković, savjetnica u kabinetu ministra policije kazala je "Vijestima" da je istraživanje pokazalo i da preko 70 odsto građana ima povjerenja u rad policije.

"Gotovo 56 odsto ispitanika procijenilo je da je policija efikasna u postupanju, 28 je smatra neefikasnom... Svaki peti ispitanik ima negativan, a 64 odsto pozitivan stav o policiji”, kazala je ona.

Istraživanje je pokazalo i da je 62 odsto građana zadovoljno načinom na koji se policija bavi problemima koje smatraju najizraženijim u svom kraju, a nezadovoljnih je 38 odsto.

"Kao razloge za nezadovoljstvo, četiri petine njih je navelo sporost u reagovanju, dok ostali probleme vide u korupciji, nedostatku volje, odnosno nedostatku zakonskih ovlašćenja da reaguju na probleme”, rekla je Bošković dodajući da je 69 odsto anketiranih reklo da se osjeća sigurnije u prisustvu policajca.

"Oko 78 odsto ispitanika je na pitanje kako da se poveća njihova sigurnost predložilo povećano prisustvo policijskih službenika, dok je svaki peti kazao da bi se sigurnost građana povećala instaliranjem video nadzora”, ističe Bošković.

Istraživanje je pokazalo da su građani najzadovoljniji radom područnih jedinica za upravne unutrašnje poslove, a najmanje zadovoljni radom Sektora kriminalističke policije.

Bonus video: