Nema gužve u Domovima zdravlja: Prehlade se liječe i supom

Bekan savjetuje ispijanje toplih čajeva i inhaliranje u slučaju infekcije
96 pregleda 4 komentar(a)
Dom zdravlja, blok 5, Foto: Luka Zeković
Dom zdravlja, blok 5, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 10.01.2015. 10:26h

Izabrani ljekar u Domu zdravlja Bojan Bekan tvrdi da nakon praznika nije bilo povećanog broja prehlađenih građana, ali i da su u ambulante ipak dolazili pacijenti sa respiratornim infekcijama.

Bekan je "Vijestima" ispričao da je posljednjih dana 2014. godine bilo gužve u Domu zdravlja, jer su vremenske prilike uticale na to da sugrađani imaju temperaturu do 38 stepeni, curenje iz nosa, suvi kašalj i osjete "grebanje" u grlu.

Kazao je da to nijesu simptomi sezonskog gripa i da nema potrebe da se propisuju antibiotici za običnu prehladu, već da se uglavnom savjetuje konzumiranje čajeva i čorbi, a kod infekcije nosa inhaliranje toplim tečnostima.

"Pileća supa dokazano djeluje kao sirup za iskašljavanje", istakao je Bekan, dodavši da se nakon praznika i prejedanja savjetuje i unošenje voća, povrća, integralnih žitarica.

Ljekar je naglasio da kad pacijenti imaju temperaturu preko 38 stepeni propisuje antipiretike, tablete protiv temperature kao što je "febricet", kao i analgetike.

Za sprečavanje prehlade, smatra, najbitnije je održavanje lične higijene, umivanje i pranje ruku, kao i slojevito oblačenje, da organizam ne bi doživio naglo pregrijavanje i hlađenje pri naglim promjenema temperature vazduha.

Bekan je rekao da oni koji su izloženi većem naporu i trošenju energije mogu dodatno da konzumiraju vještačke vitamine i minerale.

U call centru za svega devet sati primili preko 1.000 poziva

Građani koji su juče pozivali Dom zdravlja na broj call centra tvrde da nijesu mogli dobiti operatere i više od pola sata zbog zauzetih linija.

Dirketor Doma zdravlja Nebojša Kavarić objasnio je da po dva operatera, medicinska radnika, rade u call centru prije i poslije podne.

Juče od 7 do 16 časova bilo je preko 1000 poziva ka call centru, tvrdi on.

Podgorički Dom zdravlja, jedini od svih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, posjeduje call centar, putem kojeg građani mogu da dobiju korisne savjete, informacije o procedurama, zakazivanjima i pregledima kod izabranih ljekara.

Kavarić apeluje na građane da kad postavljaju pitanja operaterima budu koncizni i postavljaju konkretna pitanja.

Istakao je da imaju u planu i rad call centra vikendom, ali i uvođenje govornog automata koji će biti od koristi kada građanima treba informacija o zakazivanju pregleda.

Bonus video: