Novinari sve više izloženi brutalnim napadima

0 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Šarli Ebdo, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2015. 16:25h

Asocijacija komercijalnih elektronskih medija Crne Gore (AKEM) najoštrije je osudila masakr koji se dogodio nad novinarima francuskog magazina Šarli Ebdo, ocijenjujući da su medijski radnici sve više izloženi brutalnim napadima u državama koje slove za kolijevku slobode govora.

"AKEM smatra da je ovaj nečuveni napad atak na slobodu medija i profesionalne standarde koji treba da upozori i uplaši sve one koji bez zazora ugrađuju dio sebe svakodnevno u temelje demokratije, nastojeći da opomenu i budu dnevni kritičari stvarnosti koja nerijetko udara na život svakog pojedinca“, kaže se u saopštenju predsjednika te asocijacije Slavka Mandića.

Prema njegovim riječima, AKEM je zabrinut zbog učestalih pojava napada na novinare, navodeći da zahtijeva zaštitu profesije koja njedri temeljne vrijednosti društva i da se svaki pokušaj bilo koje vrste pritisaka energično sankcioniše.

"AKEM duboko saosjeća sa porodicama stradalih novinara, izražavajući solidarnost sa novinarima magazina Šarli Ebdo koji su odlučni u naumu da nastave sa radom, uprkos neviđenoj tragediji koja ih je zadesila. To mogu samo hrabri i profesiji predati“, naveo je Mandić.

Crnogorski menadžeri najoštrije osuđuju napad na redakciju "Šarli Ebdo"

Asocijacija menadžera Crne Gore pridružila se reagovanju Evropske konfederacije menadžera CEC povodom terorističkog napada u Francuskoj.

"Menadžeri crnogorskih kompanija najoštrije osuđuju teroristički napad na novinare francuskog lista 'Šarli Ebdo', vjerujući da novinarstvo i kritička misao moraju ostati do kraja slobodni, te da svi zajedno moramo dati potreban doprinos radi očuvanja slobode govora, opšte bezbjednosti i temeljnih vrijednosti civilizovanog i slobodnog drustva. Izražavamo saučešće porodicama nastradalih u napadu", navodi se u saopštenju Asocijacije menadžera Crne Gore.

Iz Evropske konfederacije menadžera CEC ranije je saopšteno da osuđuju napad na 'Šarli Ebdo', te da predsjednica Anika Elijas, u ime organizacije i u ime svih članica, želi da iskaže punu podršku i solidarnost nakon napada na magazin 'Šarli Ebdo' u Parizu, 7. januara.

"Napad je u isto vrijeme udarac zajedničkim vrijednostima demokratije i slobode izražavanja", navodi se u saopštenju CEC.

Bonus video: