Minut ćutanja u "Vijestima"

Ambasadorka Brumo je u razgovoru za direktorom "Vijesti" Željkom Ivanovićem poručila da će Francuska nastaviti da brani vrijednosti slobode izražavanja
90 pregleda 0 komentar(a)
redakcija Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
redakcija Vijesti, Vijesti, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.01.2015. 20:04h

Ambasadorka Francuske u Crnoj Gori Veronik Brumo posjetila je redakciju "Vijesti", a novinari "Vijesti", TV Vijesti i Monitora iskazali su solidarnost sa novinarima francuskog satiričnog lista "Šarli Ebdo" čiju su redakciju napali islamski ekstremisti i pritom ubili 12 osoba.

Novinari tri medija minutom ćutanja odali su poštu stradalim kolegama iz Francuske, fotografisali su se sa porukom solidarnosti na francuskom i našem jeziku koja je nakon napada obišla svijet "Ja sam Šarli" i razgovarali sa ambasadorkom Brumo.

Brumo je u razgovoru za direktorom "Vijesti" Željkom Ivanovićem poručila da će Francuska nastaviti da brani vrijednosti slobode izražavanja i zahvalila na podršci.

Brumo je rekla da napad koji se desio prekjuče nije bio sam napad na redakciju "Šarli Ebdo" već i napad na vrijednosti republike, slobodu štampe i slobodu izražavanja.

"Kao što ste mogli reakcije iz cijelog svijeta koje osuđuju ovaj čin i reakcije pokazuju da su napadnute univerzalne vrijednosti u svijetu. Oni koji odaju poštu žrtvama ujedno odaju poštu solidarnosti i to nam mnogo znači. U ova dva dana mi smo primili mnogo poruka saučešća i podrške od strane predstavnika vlasti u Crnoj Gori, partija, organizacija, udruženja i naravno medija" rekla je Brumo. Ona je dodala da je u francuskoj ambasadi otvorena knjiga žalosti i da će biti otvorena još danas popodne.

Zamjenica glavnog urednika Monitora Milena Perović Korać rekla je da je događaj u Parizu užasan zločin protiv slobode govora i drugih sloboda i pokazuje da se za neke vrijednosti kao što je sloboda izražavanja još uvijek mora boriti u većem dijelu svijeta iako je 21. vijek i puno se govori o demokratiji.

"U svijetu postoji još mnogo boljki o kojima treba govoriti, kao što su fanatizam, mržnja, islamofobija..." rekla je ona.

Izvršni urednik Vijesti Neđeljko Rudović rekao je da je iskazivanje solidarnosti sa francuskim novinarima čin koji je prirodan i neophodan zato što svi ljudi koji se bave novinarskim poslom treba da stanu jedni uz druge i osude bilo kakvo jednoumlje, ksenofobiju i mržnju koja dovodi do fanatizma koji se desio u Parizu.

"To je poruka cijelom svijetu i svim onima koji smatraju da treba da istraju u onome što je univerzalna vrijednost, a to je sloboda govora, sloboda mišljenja, štampe koja ne želi nikoga da vrijeđa već da ukaže na probleme sa ciljem da ti problemi budu riješeni" poručio je Rudović.

On je dodao da događaj u Parizu govori o tome da, koliko god mislili da su izgrađeni temelji demkratije i ljudskih prava snažni, da se uvijek mora raditi na tome da oni postanu dovoljno otporni na bilo kakve ludosti koje se dešavaju na planeti.

Bonus video: