U Crnoj Gori raste broj oboljelih od kancera

Podaci evropskog i američkog udruženja, tvrdi Radović, pokazuju da će broj pacijenata sa malignim bolestima u naredne dvije decenije biti značajno povećan
1138 pregleda 1 komentar(a)
Radović: Broj oboljelih u naredne dvije decenije značajno će da raste, Foto: Savo Prelević
Radović: Broj oboljelih u naredne dvije decenije značajno će da raste, Foto: Savo Prelević

Od malignih bolesti u Crnoj Gori oboli više od 20 djece, a najčešće dijagnoze su leukemija, maligni tumori mozga, kosti i limfomi.

Međunarodni dan borbe protiv dječjeg kancera obilježen je juče, pod sloganom “Stop patnji i gubitku”.

Direktor Dječje bolnice Saša Radović kazao je da raste broj oboljelih od kancera.

Podaci evropskog i američkog udruženja, tvrdi Radović, pokazuju da će broj pacijenata sa malignim bolestima u naredne dvije decenije biti značajno povećan.

Radović je odgovorio da se u Dječjoj bolnici u potpunosti liječe tumori bubrega, oblici neuroblastoma, odnosno tumori nadbubrega koji nijesu dali metastaze i urođeni tumori u abdominalnoj i grudnoj duplji.

Specijalista socijalne medicine Instituta za javno zdravlje, Verica Osmanović, kazala je da je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) definisala cilj, koji se odnosi na uklanjanje boli i patnje kod djece i dostizanje stope preživljavanja širom svijeta barem do 60 odsto.

Predsjednica Udruženja FENIX, Dijana Jovanović, rekla je da će ove godine fokus biti na primjeni anestezije tokom dijagnostičkih procedura kao što je mijelogram (postupak uzimanja uzorka iz koštane srži).

Bonus video: