Pribilović odbila da ispoštuje presudu: Neće da vrati inspektorku na šefovsko mjesto

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je dobilo prijavu šefa poslaničkog kluba SDP-a Raška Konjevića, da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog djela jer javni funkcioner ignoriše odluku suda, još nije odgovorilo
3666 pregleda 2 komentar(a)
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović
Suzana Pribilović, Foto: Boris Pejović

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović odbila je da ispoštuje presudu Upravnog suda Crne Gore i da bivšu glavnu upravnu inspektorku Dragicu Anđelić nakon više od pola godine vrati na šefovsko mjesto.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici, koje je dobilo prijavu šefa poslaničkog kluba SDP-a Raška Konjevića, da odluči da li u tome ima elemenata krivičnog djela jer javni funkcioner ignoriše odluku suda, još nije odgovorilo.

Anđelić je smijenjena nakon samo dvije godine mandata, koji je otpočela u Ministarstvu unutrašnjih poslova tokom mandata Konjevića.

Dragica AnđelićDragica Anđelić

Iako je imenovana na sedam godina, inspektorka je sa šefovskog mjesta smijenjena nakon dvije godine i pošto je upravna inspekcija prešla u nadležnost istoimenog ministarstva - MJU.

Ministarka Suzana Pribilović procijenila je da je to zbog nesavjesnog inspekcijskog nadzora i lošeg rada. Iz dokumenata dostavljenih ODT, u koje su “Vijesti” imale uvid, stiče se utisak da odluka može biti politički motivisana jer su sporni nadzori u Opštini Kolašin, na čijem je čelu tada bila Željka Vuksanović, funkcionerka SDP-a- tada već opozicione partije.

Konjević je u decembru prošle godine u Skupštini pitao ministarku kako to da je dobila presudu, ali nije postupila po njoj, a Pribilovićeva je kazala da se radi o postupku u kome je prethodna glavna upravna inspektorka razriješena njenom odlukom”.

Raško KonjevićRaško Konjević

“Sud je ukazao na određene nepravilnosti i nedostatke koje treba otkloniti, i iz tog razloga poništio rješenje Komisije za žalbe i predmet je meni vraćen na ponovni postupak i odlučivanje”, objasnila je.

U vladinom Pravilniku piše da je starješina organa 20 dana nakon prijema rješenja Komisije za žalbe dužan da donese novu odluku. U presudi Upravnog suda, koju je donio sudija Vojin Lazović, navodi se da je “ostalo neraspravljeno relevantno pitanje u čemu se sastoji tužiteljkino nesavjesno i nestručno vršenje poslova glavnog inspektora”, jer je poslove za koje se optužuje dodjelila u rad drugim inspektorima.

U pitanju su njene kolege Jovana Nišavić i Predrag Radovanović, koji su, kako se vidi iz sudskih dokumenata, završili inspekcijske poslove u Opštini Kolašin. Objašnava se da se Anđelić izuzela iz tog posla, jer je prijateljica sa tadašnjom gradonačelnicom Kolašina Željkom Vuksanović.

Anđelić je u žalbi navela da je Pribilović insistirala da se hitno krene na posao u kolašinskoj Opštini, iako formalno još nije bila okončana procedura prelaska inspektora u nadležnost MJU.

Kao nesavjestan rad, Anđelić se spočitava što Vlada nije usvojila izvještaje o rješavanju upravnih stvari, ali ona tvrdi da je to netačno i da dokumenta nijesu ugledala svjetlo dana jer su bila veoma nepovoljna.

“Izvještaj o rješavanju upravnih stvari za 2014. dostavljen je Vladi i usvojen na sjednici 9. 7. 2015...Tada je rečeno da Analiza treba da predstavlja službenu tajnu....Vlada nije usvojila Analizu jer je značajan broj predmeta rješavan van svih razumnih rokova, tako da je bilo predmeta do 2007. do 2016. koji nijesu stekli svojstvo izvršnosti i konačnosti. Ovako predstavljene stvari nije odgovaralo vladi zbog čega je Analizu trebalo označiti stepenom tajnosti, iako se rad državne uprave definiše kao javan i transparentan”, piše u žalbi vladinoj Komisiji.

Kakvu poruku šalje ministar ako ne poštuje pravosnažne presude

“Stepen društvene opasnosti koji se kreira kršenjem zakona i neizvršavanjem sudskih odluka i rješenja upravnih organa je ogroman imajući u vidu da se radi o visokim državnim zvaničnicima, članovima Vlade. Jasno je kakvu poruku šalju društvu ukoliko starješine organa, ministri u Vladi ne poštuju pravosnažne akte”, navodi Konjević u prijavi ODT Ljiljani Klikovac.

Poslanik moli da ga obavijesti da li u nepostupanju MJU ima elemenata krivičnog djela

Bonus video: