VESELJE OTKAZANO ZBOG NESREĆE

Danilovgrađani badnjake nalagali u tišini

Predstavnici obje crkve otkazali su nalaganje badnjaka na uobičajenim mjestima - ispred gradske crkve (MCP) i Umjetničke kolonije (CPC)
120 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.01.2015. 20:14h

Zbog teške saobraćajne nesreće koja se prije dvije noći dogodila u Danilovgradu,u kojoj je poginuo dvadesetdvogodišnji Jovan Grgurović, a teško povrijeđeni Petar Radulović (22) i M.M. (17), badnjaci su u tom gradu naloženi gotovo u tišini.

Predstavnici obje crkve otkazali su nalaganje badnjaka na uobičajenim mjestima - ispred gradske crkve (MCP) i Umjetničke kolonije (CPC) i svoje vjernike pozvali da to u miru urade na drugom mjestu.

Bez uobičajenog zabavnog programa vjernici Mitropolije crnogorsko-primorske badnjake su ložili ispred manastira Ždrebaonik. 

Danilovgradski paroh Slobodan Zeković zamolio je vjernike okupljene kod tog manastira da ne šenluče, ističući da je danas i prethodnih dana u tom gradu velika tuga, zbog velike nesreće koja se dogodila. 

"Draga braćo i sestre, mi kao hrišćani uvijek imamo na umu one divne riječi svetog apostola Pavla koji kaže da treba da nosimo bremena jedni drugih i tako ispunjavamo zakon Hristov. Svima vam je dobro poznato da se prije dvije noći desila velika tragedija u našem gradu, da je u teškom udesu jedan mladić smrtno nastradao, više njih teže ili lakše povrijeđeno. Saosjećajući sa bolom njihovih porodica, mi smo po blagoslovu našeg mitropolita (Amfilohija) ove noći otkazali nalaganje badnjaka ispred hrama svete Tekle u Danilovgradu i okupili smo se ovdje da skromno i u miru, bez uobičajenog programa veselja i pjesme proslavimo ovu divnu noć. Pozvani smo da nosimo bremena jedni drugih - kada je jedan radostan da sa njim dijelimo tu radost i veselje, kada strada, tuguje i pati isto tako sa njim da podijelimo bol, tugu i patnju i tako mu olakšamo", kazao je Zeković. 

Nakon toga, on, sveštenstvo MCP i nekoliko stotina okupljenih vjernika, pored badnjaka su se  "pomolili za pokoj duše poginulog Grgurovića i brz oporavak povrijeđenih Danilovgrađana".

Zeković je vjernicima čestitao Badnje veče i Božić i kazao da "u ove svete dane po malo paraju uši priče i tumačenje ovog praznika da je to samo lijepi praznik kada se okupi porodica".

"Koliko je lijepo i važno da čuvamo ovaj divni običaj nalaganja badnjaka koji je pun divne simbolike, blagodati, ljubavi, mnogo je važnije da se sabiramo oko živoga gospoda u svetoj liturgiji", poručio je on. 

Danilovgrađani koji sveto drvo pale na vatri Crnogorske pravoslavne crkve, večeras su to uradili u Podgorici.

Galerija

Preporučujemo za Vas