Položeni vijenci na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila

251 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović vijenci, Foto: Cetinje.me
Aleksandar Bogdanović vijenci, Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 06.01.2015. 11:29h

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Bogdanović i predstavnici Udruženja boraca Narodno – oslobodilačkog rata i antifašista Cetinja položili su vijence na obelisk u Bajicama i na spomenik Lovćenska vila, povodom godišnjice Božićne pobune, odnosno stradanja crnogorskih dobrovoljaca sa broda "Brindizi" u Medovskom zalivu, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

U znak sjećanja na učesnike Božićne pobune iz 1919. godine, vijenac na obelisk u Bajicama položili su Bogdanović, te predsjednik UBNOR Cetinje Stevan Radunović i predstavnik te organizacije Mišo Martinović.

Na svečanosti u Bajicama, kojoj je prisustvovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo, Bogdanović je naglasio kako Božićni ustanak ostaje besmrtan istorijski događaj koji Crnoj Gori služi na ponos.

"Kako je to već postala tradicija, ovdje smo kako bi se prisjetili onih koji su se borili za svoju i slobodu svoje zemlje. Za njeno dostojanstvo. Onih, koji su za slobodu dali živote, a koji će svojom hrabrošću, odanošću i ljubavlju prema domovini, u istoriji Crne Gore zauvijek ostati besmrtni. Baš tada, naši hrabri preci ustali su u namjeri da se izbore za jednakost Crne Gore sa saveznicima iz pobjedničkog bloka u Prvom svjetskom ratu. U namjeri da ime crnogorsko ne bude ugašeno. Njihova slava ostaće zauvijek utkana u temelje crnogorskog nacionalnog bića", rekoa je Bogdanović.

U znak sjećanja na 6. januar 1916. godine, kada je, pri potonuću broda "Brindizi" u Medovskom zalivu stradalo više od 350 crnogorskih dobrovoljaca, građani su posjetili i spomenik "Lovćenska vila".

Tim povodom, Bogdanović, kao i zamjenica gradonačelnika Ana Nikolić, odbornica u Skupštini Prijestonice Cetinje Njegosava Vujanović i sekretar UBNOR Cetinje Lazar Čelebić položili su vijence na pomenuti spomenik.

Bonus video: