Uprava policije: Netačno je da R.B. nije prijavio maloljetnika za napad

Iz Uprave policije navode da je konstatacija R.B. da je procesuiranje maloljetnika "očajnički potez policije" apsolutno netačna i neprimjerena
159 pregleda 0 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Gov.me
Uprava policije, Foto: Gov.me
Ažurirano: 05.01.2015. 20:10h

Uprava policije reagovala je na navode člana LGBT Foruma Progres i aktiviste LGBTIQ Socijalnog Centra R.B., koji je ranije danas saopštio da se oštro protivi prekršajnom procesuiranju maloljetnog J.L (14), koji se sumnjiči da ga je 2. januara napao.

Iz Uprave policije su saopštili da su netačni navodi R.B. da on policiji nije prijavio maloljetnog J.L. (14) iz Podgorice.

"Naime, R.B. je i u prijavi koju je u pisanoj formi podnio u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica i u zapisniku o obavještenju prikupljenom od građanina naveo da mu je upravo J.L. uputio uvrjedljive riječi 2. januara 2015. godine u naselju Kakaricka gora. R.B. se nakon uvreda koje mu je J.L. uputio, kako je u prijavi i u zapisniku naveo, udaljio i otišao do kuće u kojoj živi J.L. u namjeri da porazgovara sa njegovom majkom. Pošto niko nije otvarao kapiju kuće u kojoj živi J.L, R.B. je nakon toga, kako je izjavio, otišao. Oba ova dokumenta – prijavu koju je podnio i zapisnik je R.B. svojeručno potpisao, bez primjedbi. Dakle, i dalja konstatacija R.B. da nije dao "saglasnost" za prekršajno procesuiranje J.L. i da se tome "oštro protivi" ne odgovaraju istini budući da je R.B. sam prijavio J.L. kao lice koje ga je vrijeđalo", navodi se u saopštenju.

"Ovlašćeni policijski službenik je sa prijavom koju je R.B. podnio, a u kojoj je između ostalog naveo da mu je uvrede uputio J.L, upoznao zamjenika Osnovnog državnog tužioca u Podgorici, koji se izjasnio da se u dijelu prijave koji se odnosi na uvrede za koje je R.B. naveo da mu ih je uputio J.L. nema elemenata bića krivičnog djela koje se goni po službenoj dužnosti, te je stoga uputio policijske službenike da protiv J.L. podnesu prekršajnu prijavu u redovnom postupku. Policijski službenici su, shodno izjašnjenju ZODT, Područnom organu za prekršaje u Podgorici podnijeli zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv maloljetnog J.L, zbog sumnje da je 02. januara 2015. godine, na štetu R.B, počinio prekršaj iz čl. 7 Zakona o javnom redu i miru – drsko ponašanje", dodaje se u saopštenju.

Iz Uprave policije navode da je konstatacija R.B. da je procesuiranje maloljetnika "očajnički potez policije" apsolutno netačna i neprimjerena.

"Ovo iz razloga što su policijski službenici od prvog kontakta sa R.B – telefonskog poziva sa lica mjesta (po kojem su odmah postupili i uputili policijske službenike na lice mjesta koji su R.B. odvezli do medicinske ustanove radi pružanja ljekarske pomoći) prema njemu i događajima koje je prijavio postupali profesionalno i odgovorno", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: